Eksempel på profesjonelt UVC-lys brukt til å desinfisere flater.

UVC-desinfisering på fremmarsj

Kortbølget ultra­fiolett lys tas i bruk til stadig mer enn å desinfisere medisinsk utstyr. Her er en kort ABC om UVC.

Publisert

I dag finnes det flere maskiner på markedet som benytter ultrafiolett stråling for å drepe mikroorganismer. Men fungerer det nårsomhelst og hvorsomhelst, spør messearrangøren Interclean i en blogg?

UV-lys

Ultrafiolett lys (UV) har kortere bølgelengder (er mer energirikt) enn synlig lys, og er derfor ikke synlig for oss mennesker.

Det inndeles i tre kategorier. UVA er litt mer kortbølget enn fiolett. 98,7 prosent av det UV-lyset som kommer fra solen og når ned til jordoverflaten, er UVA-lys, mens 1,3 prosent av det som kommer ned, er UVB.

Desinfiserende effekt

UVC-lys blokkeres helt av atmosfæren, og det skal vi være glade for, idet det anses som skadelig for mennesker.

UVC tar også knekken på mikroorganismer. Dette gjøres ved å ødelegge bindingene mellom molekyler inne i mikroorganismene.

Virkemåten skal også være effektiv mot virus, men ifølge Interclean er det ikke enighet om hvor effektivt dette er mot viruset SARS-CoV-2.

Mer om dette: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet om UV-lys og koronavirus:

https://dsa.no/nyheter/uvc-og-koronaviruset

UV-lamper

UV-lys kan lages for eksempel med spesielle LED-pærer eller lavtrykks fluoriscerende lamper.

Hvis lyskilden omsluttes av gjennomsiktig glass, spres det UVC-stråling. Hvis det derimot brukes et fluoriscerende lag på glasset, blir strålingen i stor grad endret til UVB og UVA.

Det finnes enkelte blå-fiolette lamper som selges som UV-lamper, der pæren kun avgir synlig lys bak fiolett glass.

Desinfiserende effekt

UVC-lys kan brukes til å desinfisere medisinsk utstyr. Dessuten er desinfisering av rom og overflater blitt mer utbredt særlig USA, og på innmarsj i Europa. Samtidig får vi mer og mer måledata om effekten av UVC-lys.

Det viser seg at UVC ikke bare er egnet for jevne overflater og rengjøringsformål, men også egnet til å desinfisere væsker. I kombinasjon med peroksid bryter det ned organiske elementer i vannet.

Fordelene med UVC-desinfisering er at det er raskt, ikke-kjemisk, enkelt i bruk, og rommet som desinfiseres, kan tas i bruk igjen innen en time.

UVC-roboter

er ikke ment å erstatte manuell rengjøring, men være et tillegg. UV-lyset må treffe overflaten direkte for at UVC-desinfisering skal være effektivt. Ligger objektet i skygge, er desinfiseringen ineffektiv.

UVC-roboter er ikke bare egnet under et smitteutbrudd. Det kan også brukes etter at en smittebærende pasient er blitt flyttet ut av et rom.

Fordi UVC-lys er skadelig for mennesker, må du typisk vente utenfor rommet i 10-20 minutter før en slik robot er klar til til å begynne. Etter desinfiseringen vil luften lukte av brent hår.

Kilde: UVC light disinfection for hospitals

https://www.intercleanshow.com/news/articles/uvc-cleaning-healthcare/

Les også om de praktiske utfordringene ved å bruke UVC til desinfisering (på engelsk): UVC Light: Powerful Disinfectant, But Not Easy to Use

https://www.infectioncontroltoday.com/view/uvc-light-powerful-disinfectant-but-not-easy-to-use

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS