Når du puster gjennom et munnbind eller en maske, blir denne fuktigere. Det kan føre til at den ikke gir beskyttelse mot avdamp fra rengjørings­midlene du bruker.

Skal forske på hvilke masker som beskytter best

Det er ikke gitt at en maske som beskytter mot korona­virus også beskytter mot desinfeksjons­midler i gassform.

Forskere ved Cockrell School of Engineering (University of Texas, USA) har som mål å minimere renholderes eksponering for skadelige kjemiske biprodukter som kan dannes under rengjøringen. Det skriver det svenske renholdsbladet Rent & Facility Nordic.

Spredningen av koronaviruset har medført kraftige tiltak for å desinfisere alt fra kontorbygg til skoler og busser.

Forskerne skriver at det å puste i en maske avgir fuktighet til masken. I kombinasjon med rengjøringsmidler kan dette skape biprodukter som er farligere enn selve rengjøringsmiddelet, sier de. For eksempel kan én eneste dråpe blekemiddel endre maskens funksjon.

Ifølge Pawel Misztal, en av forskerne, er det en vanlig feiloppfatning å anta at enklere masker beskytter bæreren mot både kjemikalier og virus. Han understreker at de fleste masker som kan beskytte mot COVID-19-smitte ikke også gir beskyttelse mot desinfeksjonsmidler i gassform. Derfor er det viktig å ha god ventilasjon i bygningen og å unngå direkte inhalering av dampen fra desinfeksjonsmidlene.

Kilder:

Vilka masker skyddar bäst?

https://www.cleannet.se/article/view/718188/vilka_masker_skyddar_bast

As Deep Cleaning Increases with COVID-19, Researchers Aim to Identify Which Disinfectants and Masks Work Best Together

https://www.engr.utexas.edu/news/archive/8939-as-deep-cleaning-increases-with-covid-19-researchers-aim-to-identify-which-disinfectants-and-masks-work-best-together

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS