I ethvert toalettrom er det mange potensielle smitte­spredende flater.

5 kontaktflater det er lett å glemme på do

Foruten toalettene, er det særlig fem områder renholderen ikke bør glemme i toalett­rommene.

Publisert

Nå under pandemien har det stor betydning at trafikkerte områder rengjøres skikkelig.

Ifølge en studie gjengitt i bladet Applied and Environmental Microbiology skal det finnes rundt 77 000 ulike typer bakterier og virus i et toalettrom.

Siden både dråper og mikroorganismer kan bli luftbårne hver gang noen spyler ned i do med lokket åpen, kan mikroorganismer lett spre seg rundt i hele toalettrommet, melder bladet Cleaning & Maintenance Management.

5 viktige flater

Som renholdere forlengst vet, er det selve toalettet sjelden den mest uhygieniske plassen i toalettrommet. Her er fem flater du ikke bør glemme:

  1. Dørvridere. Disse kan ofte ikke unngås. Hver gang noen går inn gjennom eller ut av en dør, overføres bakterier fra vedkommendes hånd til dørvrideren, og motsatt.
  2. Dispensere og lufttørkere. Ikke alle toalettrom har berøringsfrie løsninger. Slike kan bli arnested for bakterier og virus. Lufttørkere kan trekke til seg bakterier fra luften og spre dem over på nyvaskede hender. En studie i Journal of Applied Microbiology beskriver hvordan jet-blåsere kan spre 60 ganger flere bakterier enn varm-tørkere og 1300 ganger flere enn papirtørk. Hvis folk er nødt til å berøre dørvrideren når de går ut av toalettrommet, bør dispensere for papirtørk plasseres nær utgangen, slik at folk kan bruke papirtørket for å åpne dørvrideren. En papirdunk bør da være tilgjengelig nær utgangen.
  3. Lysbrytere. I noen toalettrom må brukeren manuelt slå lyset av og på. Lysbrytere er lette å glemme for den som skal rengjøre.
  4. Håndtak. Håndtak for bevegelseshemmede og andre personer bør rengjøres med en myk mikrofiberklut. Stålull, syrer og blekemidler kan få håndtakene til å ruste.
  5. Toalettbåser. Innsiden av båsene kan være dekket av bakterier etter nedskylling i toaletter. Særlig veggene er det lett å glemme.

Beste praksis for grundig renhold

CMM anbefaler følgende metoder for ekstra grundig renhold i toalettrommene:

  • Høytrykksrensing med oppsug. Dette fjerner avleiringer som børster ofte ikke kan nå, samtidig som renholderen slipper å berøre potensielt smittede flater. Ved å fjerne smuss og skittent vann, blir det også mindre grobunn for bakteriene.
  • Rengjør før desinfisering. Korrekt desinfisering krever at du først fjerner smuss fra flatene, slik at desinfeksjonsmiddelet kan inaktivere bakterier og virus på selve flaten.
  • Hold deg oppdatert på produktene og følg instruksjoner. Skaff deg kunnskap om produktene du bruker og følg produsentens anbefalinger. Noen desinfeksjonsmidler kan kreve en kontakttid på 10 minutter, andre 3. Bruk den fortynningen som anbefales.

Kilde:

https://www.cmmonline.com/articles/5-high-touch-surfaces-you-cant-miss-in-restroom-cleaning

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS