De fleste mobil­telefoner fra Apple, Google, Huawei og Samsung tåler trolig våt­servietter med 70 prosent isopropanol. Men vær skånsom og sjekk for hver enkelt modell.

Slik kan du rengjøre mobilen

Ulike produsenter kan ha ganske for­skjellige anbefalinger for å rengjøre mobil­telefonen. Her er noen råd.

Publisert

Det er nettstedet Tek.no som har samlet kunnskap om renhold for en rekke ulike mobiler. For mens mikro­biologen kanskje vil si at såpe er det mest effektive mot virus, er ikke mobil­telefon­produsentene nødvendigvis enige i at mobilen tåler dette.

Det finnes nemlig forskjeller mellom produsentene. Og for Apples del, som ofte har vært flink til å komme med gode råd, kommer rådene også an på hvilken modell du har.

Rådene kan være ganske detaljerte, så vi anbefaler å gå til artikkelen hos Tek.no for å se hva som gjelder for nettopp din telefon.

Ellers nevner artikkelen at dersom du er eneste bruker av mobil­telefonen, er det ikke nødvendigvis så viktig å desinfisere den, ut fra tankegangen om at du neppe blir syk via din egen mobil. Det kan også tenkes at f.eks. koronavirus mister sin sykdoms­fremkallende effekt ganske raskt.

En slik holdning synes Renholdsnytt trenger nyansering. For hvor lang tid går det fra du selv vasker hendene grundig, til du plukker opp mobilen og sjekker alt mellom himmel og jord? Har du da tarm­bakterier, korona­virus eller annet herk på mobilen, overføres dette ganske raskt til hendene, og videre til andre ting du tar på. Dermed øker risikoen for å smitte andre.

Men å desinfisere mobilen to ganger om dagen vil nok gi høy slitasje på skjermen. Så hvis du jobber for eksempel som renholder, kan et råd være å begrense mobilbruken når du er på jobb - hvis mulig - for eksempel bare bruke den umiddelbart før en god håndvask.

Kilder:

Alt vi vet om mobilvask

https://www.tek.no/nyheter/guide/i/dO2B3o/alt-vi-vet-om-mobilvask

Samsung guide on how to clean your phone to protect against coronavirus

https://www.sammobile.com/news/samsung-guide-how-to-clean-your-phone-coronavirus/

Cleaning your iPhone

https://support.apple.com/en-us/HT207123

[Tips and Tricks] How to Clean and Sterilize Your Mobile Phone

https://consumer.huawei.com/en/community/details/%5BTips-and-Tricks—%F0%9F%92%A1%5D-How-to-Clean-and-Sterilize-Your-Mobile-Phone/topicId_75551/

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS