Offentlige oppdrags­givere som på automatikk avbryter inngåtte renholds­kontrakter, viser tydelig at de gir blaffen i den dugnaden stats­ministeren oppfordrer til.

Nå må det offentlige gå foran

Vi er svært skuffet over hvordan mange i det offentlige agerer. Enkelte synes nærmest på automatikk å bryte kontrakter eller kansellere nye oppdrag.

Publisert

I Norge er det unntakstilstand. Korona-krisen har snudd det meste på hodet. Det renner milliarder av kroner ut av statskassa. Og mer vil fosse ut før vi ser en ende på krisen. Renholdsnytt har ikke noe grunnlag for å kritisere regjeringen for tiltakene de har iverksatt. Det er en svært vanskelig oppgave å regjere nå, og kun historien vil kunne dømme regjeringen for om de burde gjort noe annerledes.

Men vi er svært skuffet over hvordan mange i det offentlige agerer. Skrekkeksempelet så langt finner vi på Oslo Lufthavn Gardermoen, hvor Heimevernet – på statens regning – ble satt inn til å gjøre oppgaver som permitterte vektere kunne gjort vel så bra. Heimevernet erstatter permitterte vektere. Ja, det er helt sant! Staten må betale for de 200 permitterte ansatte, i stedet for at vekterne kunne bidratt med skatteinntekter. Noen ganger overgår virkeligheten fantasien.

Dessverre er det ikke et enkeltstående eksempel. NHO Service og Handel opplever at medlemsbedrifter har mistet oppdrag fra offentlige kunder, som påberoper seg force majeure for å bryte kontrakter eller kansellere nye oppdrag. Dette er skammelig, lite solidarisk og svært korttenkt. Statsminister Erna Solberg har på pressekonferanse etter pressekonferanse manet om at vi alle må bidra til dugnaden, og da bør offentlige kunder som gir blaffen i dette virkelig sparkes inn i skammekroken. Vi vil gå så langt som å mene at ledere i offentlig sektor som gjør slike grep, bør bli en del av NAV-statistikken over arbeidsløse. Det offentlige MÅ gå foran. For vår bransje handler dette om at det offentlige ikke kan bryte avtaler. De kan ikke stoppe å kjøpe ekstratjenester. De kan ikke kutte i kostnader ved å droppe oppdrag. De bør bruke budsjettene sine til å sikre eksisterende og nye oppdrag. Alt annet er meningsløst!

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS