CMS Berlin 2019 viser at stadig nye robot-aktører kommer på banen, men det er ikke snakk om så mange nye typer roboter.
Nilfisk lanserte sin prototyp Liberty A50 for noen år siden. Siden da har de jobbet iherdig med utviklingen og kunne nå vise den serie­produserte SC50, som nå kjører kommersielt bl.a. på Zurich lufthavn og i enkelte ISS-avdelinger i Frankrike, Sveits og Tyskland.
Hako er nå på banen med Scrubmaster B45i. Rett nok en prototype, men likefullt et signal om kommende serie­produksjon. For øvrig med en del endringer siden konsept­versjonen HiONE, som ble vist i Amsterdam i 2017.
Muligens skyldtes det litt misforståelse før messen, men Diversey lanserte ingen verdens­premiere på noen serie­produsert Taski Swingobot 3000. Derimot viste de en fungerende konsept­maskin. Det er ikke sikkert at denne virkelig får navnet 3000, men den vil likefullt representere en ny plattform som vil være felles for kommende Taski-roboter av ulike typer.
Minuteman RoboScrub 20 har fått en solid programvare­oppdatering etter samarbeidet med Brain Systems, som lager auto­nomien (de selv­kjørende egen­skapene). Nå skal maskinen kunne kjøre raskere og ta kjappere avgjørelser.
Adlatus LR 200 er en selv­kjørende transport­plattform som kan utstyres med ulike moduler, f.eks. tekstil­dunker, traller eller annet utstyr opptil 200 kg. Den skal også kunne fungere i tospann med vaske­roboten CR 700. LR 200 testes nå ut med partnere i Tyskland og ventes på markedet neste år.
Enway Blitz One er feie­maskiner for store og gjerne grove/skitne industri­applikasjoner. Tre stykker er i kommersiell drift i Tyskland. Den har 1,30 meter arbeids­bredde og skal klare opptil 9000 kvm/t.
Spring er ny på det europeiske markedet (etablert i Berlin i 2017), men skal ha 200 roboter i kommersiell drift i Asia. S1 er en feie­maskin, mens X1 er en selv­kjørende plattform på 1,0x1,8 meter, begge ment for utendørs­bruk. S1 er allerede testet i Teknologi­parken på Kongsberg.
SolarCleano er en i hovedsak selv­kjørende vaske­robot som skal klare å rengjøre inntil 1000 kvm solcellepanel på en time. Den er i drift på anlegg bl.a. i Australia og Europa, og kan påmonteres ulikt utstyr avhengig av typen panel, type støv i omgivelsene osv.
I likhet med Nilfisk og Hako, vil også Kärcher være svært sikre før de slipper sin robot kommersielt. Kärcher KIRA B50 er fremdeles under testing i samarbeid med tyske partnere, og det antas levering i 2021.
BakeR er et tysk forsknings­prosjekt som forsøker å se litt lengre inn i fremtiden enn andre. Ideen er økt fleksibilitet, blant annet skal roboten selv kunne ikle seg ulike moduler for støvsug eller gulv­skuring (sistnevnte modul skimtes "over"/bak maskinen). Den har også en arm (ikke vist her) for å hjelpe til med andre oppgaver.

Nye robot-fjes på CMS Berlin

Tyskernes største renholds­messe åpnet i dag, og med flere nye navn på robot­fronten.

Publisert

Vi fikk helt sikkert ikke med oss alle nye, og var heller ikke innom alle gamle og velkjente, men her er noen nyheter og opp­dateringer som ble presentert på messen (se bilde­tekstene over, klikk i høyre del av bildet for å bla).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS