SINTEF er i gang med å måle hvor mye mikroplast som fanges opp av et spesialfilter de har utviklet til industrielle vaskerier. (Ill.foto fra vaskeri: Colourbox)

Hvor mye mikroplast er det i skittentøy?

SINTEF er i gang med et prosjekt for å måle og fange mikroplast fra klesvask.

Publisert

Hver gang du vasker klær, skyller du ut mikroplast i havet. Men vi vet lite om mengden og spredningen av mikroplast fra ulike tekstiltyper. Nå jobber forskere med å både måle og fange mikro­plast fra kles­vasken vår, skriver SINTEF i en presse­melding.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det hele er et samarbeid med nærings­aktører og kles­butikken Fjong i Oslo. Sistnevnte driver utlån og leie av brukte kjoler og hverdagsplagg. Målet er å redusere over­forbruket vårt og være et godt alternativ til å kjøpe nye klær. Hyppig vasking/rensing av klær er imidlertid en utfordring når det gjelder å minimere miljø­avtrykket for bedriften

Tester nytt filtersystem

Fjong skal blant annet teste ut et filter­system utviklet av SINTEF. Det fungerer slik at avløps­vannet fra vaske­maskinen må passere disse tilkoblede spesial­filtrene som vil fange opp plast­fibrene.

Dette kan gi viktig kunnskap om hvor store mengder som kommer ut og hvordan de ulike stoff­typene bidrar til mikrofiber i avløps­vannet.

Målgruppe: Proffvaskerier

Leder og initiativtager til prosjektet er innovasjons­selskapet Clean Oslo, som har som mål å finne en metode som forhindrer utslipp av mikro­fiber i avløpsvann fra felles­vaskerier og industrielle vaskerier.

Vasker skånsomt

Som en del av filosofien bruker Fjong skån­somme vaske­metoder:

– Når det gjelder vask har vi hoved­sakelig testet ut kaldt, avionisert vann. Dette vannet trekker til seg negative partikler, det vil si det tar skitten på tøyet. Clean Oslo er eneste vaskeri­aktør i Norge som tilbyr denne måten å vaske tøy på, helt uten vaske­midler. Vi har vasket med denne metoden i år. Filteret for mikro­fiber er for oss en videre­føring, sier Hanne Elisabeth Høiesen, bære­kraft­sjef i Fjong., og legger til at vi frem til i dag har manglet en slik løsning.

Kilde: Hvor mye mikroplast er det i skittentøykurven din?
https://www.sintef.no/siste-nytt/hvor-mye-mikroplast-er-det-i-skittentoykurven-din/

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS