Veggedyr trives der det er tilgang på mat, gjerne i sengen din. (Foto: Norsk Hussopp Forsikring)
Se etter små svarte prikker i sprekker på senge­rammen og i sømmer på madrassen. (Foto: Norsk Hussopp Forsikring)
Forsker Anders Aak på Folkehelseinstituttet (Foto: Rolf Magnus W. Sæther)

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgifter. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på blodsugerne.

Publisert

Denne artikkelen er skrevet av Rolf Magnus W. Sæther i det oppdrags­finansierte nyhets­byrået Newswire.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Utbredelsen av vegge­dyr i Norge har økt voldsomt de siste 10 årene. Samtidig er det blitt mye vanskeligere å behandle dem med insekt­midler.

– Skadedyr­bekjemperne merker at giften fungerer mye dårligere nå enn for 10 år siden. Alt tyder på at veggedyr har utviklet resistens mot insekts­gifter, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

På 90-tallet ble veggedyr nesten utryddet i Vesten takket være effektive pesticider. Men den intensive gift­behandlingen skapte et nytt problem.

– De få individene som tålte giften og overlevde fikk formere seg. Det er disse som har spredd sine avkom i hele den vestlige verden. Veggedyr har i årevis vært konstant utsatt for gift og har derfor utviklet resistens, sier forsker Anders Aak på Folkehelse­instituttet.

De vegge­dyrene som tåler gift kjenne­tegnes blant annet av tykkere hud og at kroppen er flinkere til å bryte ned kjemikaliene.

– Det eneste som skjer er at de blir litt syke og svakere. Men de overlever og legger egg, slik at bestanden går videre. Bruk av pesticider mot veggedyr er nå helt sjanseløst, sier Aak.

Må tenke nytt

På starten av 2000-tallet fantes det knapt veggedyr i Norge. Deretter har blod­sugerne gjort sitt inntog, i stadig raskere takt. Det registreres nå over 3000 tilfeller i året, ifølge Folke­helse­instituttet.

– Globalisering er hoved­årsaken. Vi reiser til storbyer hvor det er veggedyr, og tar dem med i kofferten hjem til Norge. Samtidig sprer de seg også internt i Norge. Har du fått dem inn i en blokk, kan de spre seg fra leilighet til leilighet, sier Aak.

Resistensen har tvunget bekjemperne til å tenke nytt. De bruker nå hoved­sakelig tre giftfrie metoder for å drepe dem: kulde­behandling, varme­behandling og tørke­pulver. Eller sagt på en enklere måte: frysing, steking og uttørking.

– Metodene virker, men er mye mer arbeids­krevende, og derfor også dyrere enn god gammeldags gift­behandling. Det positive er at man slipper å sprøyte gift inn i folks soverom, sier Aak.

I store bolig­blokker med flere rammede leiligheter kan det være veldig krevende å bli kvitt insektene.

– Man må inspisere alle leilighetene og bekjempe problemet systematisk. Dessuten kreves det oppfølging i ettertid. Dersom bare én leilighet fortsatt har veggedyr, kan de spre det videre igjen til de andre. Ofte trengs det to-tre behandlinger før alle er utryddet, sier Aak.

Suger blod

Veggedyr er små insekter som lever av blodet ditt. De trives der det er tilgang på mat, gjerne i sengen din. Her gjemmer de seg i sømmer og folder i madrassen. Selve insektet er vanskelig å oppdage.

– Se etter ekskrement­flekker fra insektene. De små svarte prikkene kan oppdages blant annet i sprekker på senge­rammen og i sømmer på madrassen. Fysiske stikk og reaksjoner på kroppen ser gjerne ut som et myggstikk eller utslett, sier Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Veggedyr er rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede, omtrent på størrelse med en druestein.

Kontakt­personer:

  • Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, tlf. 95 160 721

  • Anders Aak, forsker på Folkehelse­instituttet, tlf. 934 84 675

Newswire er et oppdrags­finansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norsk Hussopp Forsikring.

Kilde: Gift dreper ikke lenger veggedyr, https://www.newswire.no/art/11237

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

5 tips for å unngå veggedyr

  1. Ikke legg kofferten oppå eller under hotell­senga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idretts­arrangement.

  2. Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på seksti grader.

  3. Sjekk pc og mobilcover godt, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på senge­kanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.

  4. Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.

  5. Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrement­flekker. Dette kan du også gjøre hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudne gjester. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet.

(Kilde: Norsk Hussopp Forsikring)

Video med råd om veggedyr: https://youtu.be/DbJNwvZi3fk

Powered by Labrador CMS