Det gikk ikke fort, men roboten TIAGo klarte uansett å rengjøre toalettet. (Foto: Team Homer / University of Koblenz-Landau)
Foto: Team Homer / University of Koblenz-Landau
Foto: Team Homer / University of Koblenz-Landau

Toalettet rengjøres av en robot

Under en konkurranse lyktes det tyske ingeniører å rengjøre et toalett med deres robot TIAGo.

Publisert

Under World Robot Summit i Japan tidligere i høst ble det gjennom­ført flere konkurranser blant roboter. En av dem gikk ut på å rengjøre et toalett.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Roboten skulle rengjøre simulert urin fra toalettet (sittering, sider og hals), og omliggende gulv og vegger. I tillegg skulle den fjerne papir­avfall på gulvet. Alt i løpet av 20 minutter.

Ulike aktører hadde ulike til­nærminger til opp­draget, blant annet å bygge et robot­system som nærmest omsluttet hele toalett­rommet.

Team Homer fra University of Koblenz-Landau i Tyskland klarte imidlertid å gjennom­føre oppdraget med sin mobile robot PAL Robotics TIAGo, som var ekstra utstyrt med kun en rengjørings­svamp og en såkalt effektor.

TIAGo gjorde ikke jobben særlig raskt, og det kan nok hende at en og annen renholder vil mene litt om smitte­kjeder. Det er likevel imponerende at den klarte oppdraget. Og i likhet med den tekstil­brettende PR2 fra University of California at Berkeley (link nederst), trenger ikke hastighet å være så viktig, ettersom en robot kan jobbe mens du selv gjør andre ting.

Bladet iEEE Specturm skriver likevel i en kommentar at vi fortsatt er langt unna å få brukbare autonome og mobile enheter til å rengjøre i hjemmet, men det er mer sann­synlig at de vil dukke opp f.eks. på hoteller, der det er mange og nær identiske rom som skal rengjøres hver dag.

Den største hindringen – for arbeids­ledige roboter på jakt etter skitne sanitærrom – er likevel at mennesker er dyktige, raske og derfor relativt billig kan rengjøre slike rom. De fleste av oss er nok like lystne på å betale i dyre dommer for en robot som kan rengjøre toaletter og ingen ting annet.

Kilder:

Toaletten städas av en robot, https://www.cleannet.se/article/view/635304/toaletten_stadas_av_en_robot

Robots Finally Learning to Clean the Bathroom, https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/home-robots/robots-finally-learning-to-clean-the-bathroom

Service Robotics Category (nederst på siden), http://worldrobotsummit.org/en/wrc2018/service/

PR2 Does The Impossible, Folds Towels, https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/home-robots/pr2-does-the-impossible-folds-towels

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS