Med riktig rengjøring kan mange markiser bli som nye. (Foto: Relekta)
Med riktig rengjøring kan mange markiser bli som nye. (Foto: Relekta)
Vask markisene før de rulles inn for vinteren. (Foto: Relekta)
Vask markisene før de rulles inn for vinteren. (Foto: Relekta)

På tide å vaske markisen

Har markisene dine fått stygge flekker og skjolder etter sommeren? Fortvil ikke, de fleste markise­duker kan bli rene igjen.

Publisert

Denne artikkelen er skrevet av Kristin Cock i det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Artikkelen er skrevet på oppdrag for Relekta:

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Folk tror ofte de må kaste markiser som har blitt stygge og flekkete. Men med mindre markise­dukene har blitt skadet eller er råtne, kan det meste av smuss og skitt fjernes, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta.

Han anbefaler å vaske markise­duken minst én gang i året, gjerne om våren. Hvis ikke markisen ble vasket før sommeren, er det lurt å sørge for at duken er ren når den rulles inn for vinteren.

– Ligger huset langs en trafikkert vei, eller ved store trær med mye nedfall av blader og pollen, bør duken vaskes oftere for å holde seg fin, sier Bjaaland.

Organisk forurensning

som grønske, sopp og alger fjernes lettest med et basisk rengjørings­middel med høy pH. Graden av pH sier noe om surhets­graden i en væske. Rengjørings­middel med lav pH er mer effektivt på for eksempel rust­flekker og kalk­belegg.

– Rengjørings­middelet du velger bør også være biologisk nedbrytbart for ikke å skade naturen. Da trenger du heller ikke være redd for å søle middelet på plenen, eller på busker og planter, sier han.

Et vannbasert, organisk rengjørings­middel er også velegnet til å vaske gjerde­stolper, terrasser og hage­møbler etter vinteren.

Hva gjør du?

– Før du begynner å vaske markisen må du følge anvisning og blande­forhold på rengjørings­middelet. Noen rengjørings­midler må blandes ut før bruk, mens andre kan brukes i både konsentrert og utblandet form, sier Bjaaland.

Spray godt på med såpe slik at hele markisen er dekket, og la så såpen få tid til å virke i fem til 15 minutter. Det er viktig å ikke la såpe­vannet fordampe eller tørke ut, så tillatt virketid avhenger av ute­temperaturen.

– På en overfladisk møkkete markise kan såpe og smuss skylles av med vann uten trykk, mens på fastgrodd smuss kan det være nødvendig å bruke høytrykk­spyler eller en skurebørste, gjerne med forlenger­skaft på de største markisene. Vær oppmerksom på at høytrykk­spyler og skrubbing kan fjerne effekten av impregneringen i markisen. Ny impregnering kan påføres med sprayflaske, sier han.

Fargefaste

Du trenger ikke å være redd for at fargene på markisene skal forsvinne. Markiser skal være farge­faste og tåle å bli skrubbet med såpevann, sier han. Det anbefales å vaske markiser og andre tekstiler i overskyet vær, ikke når solen steker. All type såpe som blir liggende på stoff og tekstiler i sterkt sollys kan sette flekker.

– Og så er det viktig at markise­duken får tørke godt etter vasken. Rulles den inn for raskt blir fukten stengt inne, noe som kan forårsake råteskader. Det samme gjelder også etter regnvær, sier Bjaaland.

Kilde: På tide å vaske markisen, http://www.newswire.no/art/11213

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS