De fire vanligste duftstoffene vi omgir oss med, ser ikke ut til å kunne skade friske mennesker. (Ill.foto: Colourbox)

Dufter skader ikke friske mennesker

De fire vanligste duftene i parfyme og rengjørings­midler er så for­tynnede at de neppe skader mennesker ved innånding.

Publisert

Duften av en tung parfyme, rengjørings­midler eller såpen på toalett kan gi et kraftig lukt­inntrykk. De ser likevel ikke ut til å ha noen allergi­fremkallende eller giftig effekt på sunne og friske mennesker.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Duftstoffene fore­kommer nemlig i så små konsentrasjoner i inne­klimaet at de ikke har noen helse­effekt på mennesker. Hvis folk blir dårlige av duftene, må det skyldes noe annet. Det mener forskere ved Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmiljø i Danmark (NFA).

- Flere intervju-undersøkelser tyder på at mange mennesker opplever at de blir syke av forskjellige dufter. Derfor er det interessant om duftene finnes i så høy konsentrasjon i inne­miljøet at de kan ha en giftig effekt på mennesker, sier inneklima­forsker Peder Wolkoff ved NFA.

Den nye under­søkelsen omfatter fire dufter:

  • Alfa-pinen (nåletre),

  • Linalool (blomsterduft),

  • Eugenol (en duft som blant annet finnes i muskatnøtt og kanel),

  • Limonen (sitrusfrukt).

Studien tyder på at det på langt nær er høy nok konsentrasjon av disse duft­stoffene, verken i kontor­bygg, skoler, boliger eller lignende, til at slim­hinnene i nese, hals og øyne påvirkes.

Konsentrasjonen er likevel høy nok til at man lukte stoffene. Og i motsetning til dufter i luften, kan duft­stoffer i kremer og parfymer fortsatt gi allergiske reaksjoner.

Neste skritt i forskningen blir å undersøke litt mindre vanlige dufts­toffer, for å få større klarhet i hvorfor noen mennesker synes det er så ubehagelig med dufter.

Kilde: De fire mest almindelige dufte i indeklimaet ser ikke ud til at skade sunde og raske mennesker, http://www.arbejdsmiljoforskning.dk/da/nyheder/arkiv/2017/de-4-mest-almindelige-dufte-i-indeklimaet-ser-ikke-ud-til-at-skade-sunde-og-raske-mennesker

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS