Varmt vann er ikke i seg selv mer effektivt enn kaldt for å fjerne bakterier. Antibakteriell såpe er heller ikke mer effektiv enn vanlig såpe. (Ill.foto: Colourbox)

Varmt vann ikke bedre enn kaldt

Hvis målet er å bli kvitt bakterier, spiller det ingen rolle om du vasker hendene i varmt eller kaldt vann.

Publisert

Antibakteriell såpe er heller ikke mer effektiv enn vanlig såpe. Det har mat­forsker Donald Schaffner og hans kolleger ved Rutgers University i New Jersey funnet ut. Studien omtales i det europeiske renholds­bladet ECJ.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Schaffner sier at folk ønsker å føle seg trygge på at hendene blir rene når de vasker seg, men studien viser at vann­temperaturen ikke betyr noe.

Derimot spiller selv en liten gnukking mellom hendene en stor rolle. Selv en såpass kort vask som ti sekunder fjernet betydelig mengder bakterier.

Forskerne fulgte 21 frivillige over seks måneder. Hendene deres ble påført harmløse bakterier. Deretter vasket de seg i ulike temperaturer. Verken vann­temperatur eller såpe­mengde påvirket bakterie­fjerningen.

Studien er utført med harmløse bakterier, og forskerne mener det trengs mer arbeid for bedre å forstå fjerning av farlige bakterier.

Les også: Hett vann er unødvendig: Nesten 70 prosent av oss lever i den tro at det er mer effektivt å vaske hendene i veldig varmt vann fremfor vann som er kaldt eller moderat varmt.

Lisa Ackerley, rådgiver i mat­sikkerhet ved British Hospitality Association, til­føyer imidlertid at varmt vann er nyttig ved at det får såpen til å skumme, og fordi de påfølgende hånd­bevegelsene når vi fjerner såpen bidrar til å rengjøre hendene.

Kilde: Hot water is no better than cold for killing germs by hand washing, says study, http://www.europeancleaningjournal.com/magazine/web-articles/latest-news/hot-water-is-no-better-than-cold-for-killing-germs-by-hand-washing-says-study

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS