Tuppen av kjøkken­kranen gir gode vekst­vilkår for bakterier. (Ill.foto: Colourbox)

5 glemte bakterie­bomber i hjemmet

Har du det rent og pent også på hjemme­fronten? Sjansen er stor for at fem litt glemte steder likevel blir en yngle­plass for bakterier.

Publisert

Noen bakterier er synlige, andre ikke, men de kan like fullt utgjøre samme risiko.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Og som oftest er det verken på et offentlig toalett eller på kontoret at vi finner de fleste bakteriene. Trolig har du dem i bøtter og spann i ditt eget hjem.

Det er Cannon Hygiene, produsent av blant annet hygiene­utstyr, som har satt opp en oversikt over fem bakterie­infiserte steder i hjemmene våre.

Nr. 1: Kjøkkenkranen

Metallskjermen ytterst på kranen er en bakterie­magnet. Årsaken er at den ofte overses når vi rengjør, samtidig som hyppig bruk av rennende vann gjør at den er konstant våt. Det gir perfekt vekst­grunnlag for at bakteriene.

Over tid kan det bygges opp en vegg av bakterier som nærmest utgjør en biofilm. Filmen kan vokse seg så stor at den brekker av og faller ned i vasken – eller i det du skal spise/drike.

Nr. 2: Velkomstmatten

Å ønske velkommen til gjestene, er ikke det eneste dørmatten din gjør. Den ønsker også velkommen til bakteriene.

En studie viser at det sitter avførings­bakterier på hele 96 prosent av alle skosåler.

Det innebærer at hver gang du eller gjestene tørker av dere på beina og går inn, drar du med deg avførings­bakterier inn i huset.

Nr. 3: Oppvaskhåndkledet

Mange vet at en svamp kan inneholde myriader av bakterier. Færre tenker på oppvask­håndkledet.

Det er oppdaget at 7 prosent av alle håndklær inneholder MRSA-bakterier, som kan gi livstruende infeksjoner.

Ofte brukes oppvask­håndkledet til hastig å tørke opp litt vann eller annet søl, for deretter å bli brukt på en annen overflate før det vaskes.

Nr. 4: Gummipakningen på kjøleskapet

Hvor ofte rengjør du innsiden av kjøleskapet? Trolig ikke ofte nok. En studien viser at 83 prosent av kjøle­skapene innholder vanlige sopparter.

Soppene har den egen­skapen at de kan spre seg hver gang du åpner kjøleskaps­døren. Det kan utgjøre en risiko for allergikere og er heller ikke bra for maten.

Nr. 5: Gårsdagens middag

Hvis du ikke er nøye under og etter at du lager middag, vil kjøkkenet være et av de mest forurensede stedene i hjemmet. Ikke vent til dagen etter!

Varmer du rå kylling eller skyller grønn­saker i vasken, bør du være ekstra påpasselig. Disse typene mat kan inneholde bakterier som kan være skadelige, spesielt for barn, eldre og personer med svekket immun­forsvar.

De kan spre seg fra skjærefjøla til hendene og deretter forurense både mat og annen kjøkkenredskap.

Kilde: Five of the Most Germ Infested Areas in Your Home, http://cannonhygieneglobal.com/five-of-the-most-germ-infested-areas-in-your-home/

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS