Pollen kvad RolfMWSæther
Pollen kvad RolfMWSæther

Unødvendige pollen­plager på jobben

Pollen­sesongen er i gang i deler av landet. Dårlig renhold og slurv med ventilasjons­anlegg fører til unød­vendige allergi­plager på mange arbeids­plasser, mener renholds­ekspert.

Publisert

Arbeidsdagen blir tung for allergikerne, dersom pollenet slippes inn på kontoret. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Mer enn hver femte nordmann sliter med pollen­allergi. For mange er kontoret en kjær­kommen pollen­fri sone, fordi pollen­støvet filtreres bort i bedriftens klima­anlegg.

Men slik er det ikke i alle bedrifter

– Vårt inntrykk er at det er mye dårlig vedlike­hold av klima­anleggene i norske kontor­bygg, sier fagsjef for renhold Stig Ronander i ISS, til nyhetsbyrået Newswire.

Service­bedriften har tidligere renset lufteanlegg på flere norske arbeids­plasser.

Slipper det unødig mye pollen inn gjennom ventilasjons­anlegget? Ill.foto: Trond Erik Hillestad

– Rensefiltrene i ventilasjons­anleggene bør byttes ofte. I tillegg må luft­kanalene renses og vedlikeholdes for å holde uønskede partikler ute. Svært mange slurver med dette, sier Ronander.

Å slippe pollen inn i kontorlokalene kan få negative konsekvenser også for bedriften. Allergikere får rennende øyne, de nyser og snufser. De er trøtte og uopplagte og får nedsatt konsentrasjon og innlæringsevne.

– Mange opplever at allergien går ut over arbeidet. For samfunnet koster allergi store summer hvert år i form av utgifter til legebesøk, medisin, økt sykefravær og redusert arbeids­kapasitet, sier rådgiver Lene Gunvaldsen i Norges Astma- og Allergiforbund.

Renhold er viktig

Det er mulig å holde pollen ute fra kontorlokalene, men det krever innsats av arbeidsgiver og ansatte.

– Arbeidsgivere bør sørge for god solskjerming. Da slipper man å åpne dører og vinduer for å få ned temperaturen og dermed fylle kontoret med pollen, sier Gunvaldsen.

Å åpne vinduene er en dårlig ide. Er man helt nødt til å lufte ut kontoret, bør man unngå den tiden på døgnet da pollen­utslippet er størst, fra morgenen til ut på ettermiddagen.

Noen allergikere kan ha hjelp av en luftrenser, men dette avhenger av at de sitter i cellekontor og ikke i landskap.

Renhold av ventilasjons­kanaler. Ill.foto: Trond Erik Hillestad

Mesteparten av pollenet kommer inn gjennom vinduer, dører og ventilasjons­kanaler.

– Pollenpartikler fester seg i tepper og grove tekstiler, samler seg på overflater som bord, gulv og på hyller og skap. Ved bevegelse blir det til svevestøv og disse kommer på øye­slimhinnene eller pustes inn. Derfor er godt renhold viktig, sier rådgiver Lene Gunvaldsen.

Det aller viktigste er å tørke støv på flater i nærheten av der de ansatte oppholder seg, mener fagsjef Stig Ronander i ISS.

– Arbeidsplassen skal være et fristed fra pollen. Dersom man har et godt ventilasjons­anlegg og sørger godt renhold, er det fullt mulig, sier han.

Tar med pollen inn

På veien fra senga til kontoret er sjansen stor for at du samler pollen på kropp og klær.

– 90 prosent av rusk og rask som kommer inn er det vi mennesker som tar med oss. Skyll ansiktet, vask hår og klær ofte, og tørk av skoene, anbefaler Ronander.

Om du vil sykle eller gå til jobben kan det være lurt å beskytte deg med en pollenmaske. Men velger du buss, tog eller bil er du mer skjermet mot pollen.

– Arbeidsgivere kan hjelpe til ved å stille parkeringsplass til rådighet, slik at de som sliter mest kan kjøre til jobb på dager med høy pollenspredning. De slipper dermed å være mye ute på vei til jobb, sier Lene Gunvaldsen.

Astma- og Allergiforbundet råder allergikere til å følge med på pollenvarselet og begynne med allergimedisiner tidlig, minst en uke før forventet pollenspredning.

Råd mot pollenallergi på kontoret:

  • Ha et godt ventilasjonssystem
  • Skift filtrene før og etter pollensesongen
  • Sørg for godt og regelmessig renhold av personnære flater og teppegulv
  • Hold vinduene lukket
  • Sørg for god solavskjerming
  • Bruk pollenmaske om du vil gå eller sykle til jobben
  • Vask egne klær, hår og kropp ofte
  • Ha ikke allergifremkallende blomster, bjerkeris og ”gåsunger” innendørs
  • Luftrenser kan hjelpe på cellekontorer
  • Prøv hjemmekontor på fjellhytte eller andre pollenfrie områder

Kilder:

Nyhetsbyrået Newswire på oppdrag fra ISS

Tidlig start på pollensesongen 2015

Powered by Labrador CMS