Ventilasjon kanal renhold teh 8130
Ventilasjon kanal renhold teh 8130

Tror inneluft er bedre enn uteluft

Amerikanere tror feilaktig at inne­luft i boliger er mindre forurenset enn uteluft.

Publisert

Små forandringer kan utgjøre store forskjeller når det gjelder sunnhet. Mange strekker seg litt ekstra for å spise mer grønn­saker, drikke mer vann eller å gå noen ekstra skritt i hverdagen.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Når det gjelder inneluft er imidlertid situasjonen en annen, skal vi tro en under­søkelse som er utført for det store selskapet 3M, som blant annet lager filtre til ventilasjons­anlegg.

Jevnlig utskifting av filter i frisk­luft­inntaket, bl.a. etter pollen­sesongen, bidrar til at det sendes mindre støv inn i bygget. (Ill.foto av støvtørk: Colourbox)

Den viser at 96 prosent av foreldre jevnlig gjør tiltak for at barna deres skal unngå å bli skadet i egen bolig, men at bare 61 prosent har rutiner for å skifte luft­filteret i husets varme- og kjøleanlegg.

De fleste er bevisste på at forurenset uteluft kan skade helsen. Men mange vet ikke at inneluft kan gi helseskader av både den akutte typen og den som først viser seg etter lang tid.

En skitten sannhet om inneluft

Mennesker trekker pusten omtrent 20 000 ganger i døgnet, 900 ganger i timen og 15 ganger i minutter. Likevel stanser de sjelden opp for å tenke gjennom hva de faktisk puster inn.

  • 50 prosent av de spurte tror inneluft er mindre forurenset enn uteluft. I realiteten kan konsentrasjonen av forurensninger være to til fem ganger høyere innendørs.
  • 76 prosent svarte at de jevnlig bruker produkter som bidrar til dårlig luftkvaliten. F.eks.:
    • 52 prosent bruker duftlys. De kan maskere vond lukt, men slipper små sotpartikler opp i luften.
    • 35 prosent bruker gassovner uten å ha tilstrekkelig ventilasjon. De kan slippe nitrogen­dioksid, karbon­monoksid og formal­dehyd opp i luften.
    • 24 prosent bruker ildsted, som blant annet slipper ut skadelige partikler som flyktige organiske forbindelser.
  • Selv om husstøvmidd er opphav til noen av de vanligste allergenene som kan utløste allergiske reaksjoner og astma, er det mange flere (76 prosent) som tar medisin mot allergi­symptomene enn å skifte luftfilter oftere (43 prosent) for å redusere antallet luftbårne allergener, som ekskrementer fra husstøvmidd.

Kilde: Americans Wrongly Assume Indoor Air is Less Polluted than Outdoor Air

Powered by Labrador CMS