Astma kols lunge cb3131263
Astma kols lunge cb3131263

Det blir en god påske for allergikere

Årets påskeuke vil generelt bli en skånsom tid for allergikerne, melder Astma- og Allergi­forbundet.

Publisert

I kyst­områdene i Sør- og Midt-Norge vil det fortsatt spres litt pollen fra or og hassel, men særlig lengst i sør begynner nå blomstringen å gå mot slutten, melder Lene Gunvaldsen, kommunikasjons­rådgiver i Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I fjellet i de sørlige lands­delene samt i hele Nord-Norge vil påsken være pollenfri i år, da den kommer så tidlig og bjørka ikke har startet å blomstre ennå.

Merker du pollen­symptomer nå, er det sannsynligvis salix du kjenner.

Oppstart i månedsskiftet

- Allergisymptomer som dukker opp like i forkant av bjørke­pollen­sesongen skyldes ofte pollen fra selje og vier (salix) som blomstrer nå og gir allergi hos en del bjørke­pollen­allergikere (raklene kalles ofte «gåsunger/kattlabber»). Pollen­typen er ikke med i varslingene fordi den spres dårlig med luft, men kan gi symptomer ved nærkontakt, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollen­analytiker.

I fjor startet Salix-sesongen flere steder rundt 26.-27. mars, så rundt måneds­skiftet mars-april i år, altså midt i påskeuken, forventer vi starten i år.

Du kan følge pollenvarslingen på www.pollenvarslingen.no

Vær forsiktig med påskepynten

Blomstrende selje («gåsunger» eller «kattelabber») er populær bordpynt i hytter og hus, men dette bør unngås der det er allergikere til stede, fordi hver femte bjørke­pollen­allergiker reagerer også på salix. Denne pollen­typen spres heldigvis ikke særlig effektivt med vinden, men vil altså være svært plagsom innendørs.

Påskeliljer og tulipaner er fine og gule og vil gjerne forbindes med påsken, men for noen kan også disse skape problemer, særlig når de tas inn.

Les mer om påskepynt hos NAAF

Bjørka kan komme tidlig

Bjørkepollen­sesongen er fortsatt på behørig avstand, men i år kan vi forvente blomstrings­start lengst i sør rundt to uker etter påske på Østlandet med Oslo.

Kilde: Pressemelding fra NAAF

"
Powered by Labrador CMS