Røde_dager_cb11964148_og_cb3651565
Røde_dager_cb11964148_og_cb3651565

Ville vaske hus på røde dager

– De har ikke Kristi Himmel­fartsdag i Polen, sier Ole Gabriel Kverne­land, som driver et polsk renholds­selskap.

Publisert

Renholds­bransjen er allmenn­gjort, og tariff­avtale gjelder derfor for alle som jobber med renhold i Norge. (Ill. av kalender: etter Coloubox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Renholds­selskapet Dobra Renhold har ca. 600 privat­kunder og har i et skriv opplyst til sine kunder at renholderne skal vaske som normalt på 1. mai, Kristi Himmel­fartsdag og 2. pinsedag. De slo imidlertid retrett angående 1. mai.

– Vi arbeider ikke 1. mai, det har vi sendt ny informasjon til våre kunder om.

– Men Kristi Himmel­fartsdag og 2. pinsedag har de ikke i Polen og våre renholdere er ansatt i et polsk selskap. Derfor jobber de som normalt, sier Kverne­land til Stavanger Aftenblad.

Kverneland holder fast på at de røde dagene i mai er vanlige arbeids­dager for hans ansatte, ettersom de er ansatt i et polsk selskap.

Ifølge LO-leder i Rogaland Øystein Hansen skal renholderne ha helligdags­tillegg på de røde dagene.

– Renholds­bransjen er et allmenn­gjort område, det betyr at tariff­avtalen gjelder for alle, det er uinteressant hvor selskapet de jobber i hører hjemme så lenge de ansatte jobber i Norge, sier Hansen.

Tillegget er klart beskrevet i tariff­avtalen, som er allmenn­gjort:

"
  • For tilsagt arbeid på 1. nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag, 1. og 17.mai, Kristi Himmel­fartsdag, 1. og 2. pinsedag og 1. og 2. juledag betales i tillegg til dagnormen 1 timelønn for hver arbeidet time.

Etter å ha blitt kontaktet av Aftenbladet har Ole Gabriel Kverneland konferert med sin advokat: – Vi har gjennomgått problem­stillingen med vår advokat. Vi hadde i utgangs­punktet feil informasjon. Vi følger naturligvis renholds­overens­komsten, skriver Kverneland i en tekstmelding.

Kilde: Ville vaske hus på røde dager

Powered by Labrador CMS