colourbox_trøtt på jobb

Søvnmangel gir mindre troverdighet

En ny svensk studie viser at personer som sover for lite og ser trøtte ut oppfattes som dårligere ledere. De er mindre attraktive i rekrutterings­prosessen og fremstår som mindre pålitelige.

Publisert

Er du trøtt i trynet, oppfattes du som en dårligere leder. (Ill.foto av trøtt ansatt: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Søvnmangel er blitt studert i over hundre år og har gitt oss viten om fordelene en god natts søvn gir oss. Dårlig søvnkvalitet eller lite søvn påvirker imidlertid også utseende vårt.

Svenske Tina Sundelin har undersøkt hvordan personer som sover lite om natten og ser trøtte ut oppfattes av andre.

«The Face of Sleep Loss»

Sundelin lot 300 personer se på bilder av rundt 50 ulike personer som hadde sovet bra, lite eller ingen ting.

Ansiktene ble vurdert på attraktivitet, helse, tretthet, søvnighet, omgjenge­lighet, pålitelighet, arbeidsevne og lederevner. Disse faktorene ble alle negativt påvirket av søvnmangel.

Videre vil det å se sliten ut oppfattes som mindre attraktivt, du ser mindre sunn ut og du virker mindre troverdig. I tillegg blir du oppfattet som en dårligere ansatt og leder.

Mindre oppmerksom

Tina Sundelin mener det er viktige momenter. Dersom man har sovet dårlig er man mindre oppmerksom og det tar lengre tid å oppfatte hva som foregår på jobben. Forskeren påpeker at kvaliteten på arbeidet ikke blir optimal dersom aldri tar deg tid til søvn og restitusjon.

Søvnbehovet varierer fra person til person, men i snitt vil de fleste personer få nok søvn ved å sove fra syv til ni timer.

Denne avhandlingen viser dermed at god søvnkvalitet ikke bare gir fysiologiske og atferds­messige fordeler. Den sosiale gevinsten som handler om hvordan andre oppfatter deg, er nok en god grunn til at du bør sørge for at du får nok søvn hver eneste natt.

Kilde: Søvnmangel gir mindre troverdighet

Powered by Labrador CMS