Dørhåndtak dørvrider cb2231049

Selvrensende dørhåndtak

Ikke alle er for­trolige med å berøre dør­hånd­taket i et offentlig toalett. Tenk om det kunne desin­fisere seg selv.

Publisert

Liker du ikke tanken på å ta ting som berøres av mange mennesker? (Ill.foto av dør­håndtak: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Omtrent slik tenkte de to ten­åringene Sum Ming Wong og Kin Pong Li fra Hong Kong, da de klekket ut en idé om billig og auto­matisk desin­fisering.

Ideen ble nylig presentert på messen The Intel Inter­national Science and Engi­nee­ring Fair og presentert i bladet European Cleaning Journal.

Dørhåndtaket påføres først et lag med det kjemiske stoffet titan­dioksid. Dette dreper bakterier og er allment utbredt i produkter som maling og solfaktor.

Stoffet hindrer bakteriene fra å gro på over­flaten av dør­hånd­taket, men det dreper bakterier enda mer effektivt om det belyses med ultra­fiolett lys.

Men hvordan belyse et dør­håndtak med UV-lys? De to fant en løsning: Lag dør­hånd­taket som en sylinder av gjennom­siktig glass og påfør en coating av titan­dioksid. Sett en kraftig lysdiode (LED) inne i dør­hånd­taket, i den ene enden, og la den lyse gjennom hele sylin­derens lengde.

For å gi lysdioden strøm, koplet Wong og Li en liten motor til selve døra. Den omformer dør­bevegelsen til elektrisitet, slik at lys­dioden ikke trenger noen ekstern strømkilde.

De to tenåringene antar at det vil koste rundt 13 US dollar å produsere et slikt håndtak.

Kilde: Teenagers invent self-cleaning washroom door handles

Powered by Labrador CMS