Burger King Ulltveit-Moe
Burger King Ulltveit-Moe

Koster renholdet mindre enn 250 kroner timen, lukter det useriøst

Et selskap eid av tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (72) skal ha opererert med kontrakter for renhold av Burger King med priser helt ned i 164,90 kroner i timen.

Publisert

Ifølge Dagbladet er det andre gang avisen avdekker at Ulltveit-Moes selskap benytter under­betalt renhold ved sine Burger King-restauranter. Faksimile fra Dagbladet 31. januar 2012.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er avisen Dagbladet som har avslørt at ansatte i selskapet Nenad Renhold, som vasker for Burger King, angivelig skal ha jobbet gratis eller for helt ned til 35 kroner i timen.

Jens Ulltveit-Moe eier Burger King-restaurantene i Norge gjennom selskapet Umoe Restaurants AS.

Dagbladet har fått tak i samtlige kontrakter mellom Nenad Renhold og Burger King. De viser ifølge avisen at Burger King og renholds­selskapet har avtalt time­priser for vaske­tjenester helt ned til 164,9 kroner i timen. Denne prisen skal inneholde lønn, arbeids­giver­avgift og lovpålagte utgifter.

– Når det koster så lite, så lukter det vondt. Det er ikke mulig å betale lovpålagt minste­lønn og følge loven uten å tape store penger for denne prisen, sier direktør i NHO Service, Petter Furulund.

NHO har tidligere laget et pris­overslag for å veilede oppdrags­givere og renholds­bedrifter når de skal kjøpe eller selge renholds­tjenester. Ifølge deres beregning vil minimum personal­kostnader for en renholder være kr 227,50 pr. time, dersom man tar utgangs­punkt i den allmenn­gjorte minste­lønnen for renholdere over 18 år på 169,37 pr. time og urealistisk regner med 0 prosent sykefravær, null utgifter til opplæring, ikke AFP, intet slutt­vederlag og intet OU-fond.

En mer realistisk beregning, som blant annet tar høyde for 8,4 prosent syke­fravær, tilsier at et firma minimum bør ha en utgift på kr. 249,67 pr. time dersom de driver i lovlige former og betaler tarifflønn.

– Hvis du skal drive lovlig og følge tariff er det ikke mulig å tjene penger hvis du tar en lavere timepris enn 249,67 kroner, sier Furulund.

Da har man ikke engang lagt til kostnader som utstyr, administrasjon, merverdi­avgift og ledelse til grunn.

Les mer:

Her er regnestykket som viser at vaskekontraktene «lukter vondt»

- Når det koster så lite, så lukter det vondt! (kommentar fra Petter Furulund)

LO stevner Nenad Renhold inn for retten

Powered by Labrador CMS