Kommune mopp Tromsø

Tromsø setter ut en firedel av det kommunale renholdet

Bystyret i Tromsø går inn for å konkurranse­utsette 25 prosent av virksom­heten i Fagrent, byens kommunale renholds­enhet.

Publisert

Renholdet på fastlandet skal nå ut på anbud. (Kartet viser Tromsøs areal, etter Wikipedia)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Opplysninger fra regionavisen Nordlys tilsier at flere titalls ansatte i Fagrent nå kan miste kommunen som arbeids­giver.

Tromsø kommune er arealmessig en av de 20 største i landet. Selve byen ligger på Tromsøya, men kommunen har sine største arealer på øyene utenfor og på fast­landet innenfor. Det bystyret nå ønsker å sette ut på anbud, er renholdet av alle kommunens bygg på fast­landet.

– Vi starter der. På fastlandet har vi en fin miks av bygg – skoler, sykehjem, bibliotek – som gjør at vi får et godt sammen­lignings­grunnlag, sier politisk rådgiver for finans, Peter Reinholdtsen til Nordlys.

– Etter alle solemerker er det mye å spare på renhold, og hvis det viser seg at vi gjør det – uten at kvaliteten på renholdet går ned – så vil vi nok fortsette, legger han til.

"

I Tromsø er det kommunale renholdet organisert i enheten Fagrent. Foto: Trond Erik Hillestad

Byrådet er klar på at flere ansatte risikerer å miste jobben når renholdet overtas av private selskap. Reinholdtsen sier det er uklart hvor mange som vil bli overtallige. Kanskje vil noen bli tilbydt jobb andre steder i kommunen.

Fagforbundet, som organiserer mange av renholderne, reagerer sterkt på byrådets planer:

– Dette er tragisk. Her sies det faktisk at opp til 58 ansatte kan bli betegnet som over­tallige, og vi vet at det er ikke 58 andre stillinger i kommunen disse kan få, sier hoved­tillits­valgt for Fagforbundet, Fred Magne Johansen.

Ifølge ham har konkurranse­utsettingen vært drøftet med tillitsvalgte, som særlig har advart om at flere ansatte står i fare for å tape verdifulle pensjons­rettigheter.

Kilde: Flere titalls risikerer å miste jobben når renholdet privatiseres

Oppdatering 10/2: Bystyret holder møte 12/2-2015

Oppdatering 12/2: Et uanstendig byråd, mener Fagforbundet

Oppdatering 13/2: Byrådet vedtok i går å konkurranseutsette

Tidligere sak om Fagrent på Renholdsnytt.no: Byråds­utspill skaper usikkerhet i Tromsø (7/10-2014)

Powered by Labrador CMS