Trøtt etter ferien 2
Trøtt etter ferien 2

Sliten etter ferien?

Det kan være et sunt tegn at du kommer sliten tilbake på jobb etter ferien og har glemt pass­ordet til data­maskinen, mener stress­forsker.

Publisert

Det er professor og stress­forsker Are Holen ved NTNU som sier dette til NRK.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Stresshormonene er forhå­pentlig­vis ganske langt nede, vi har fulgt en annen døgn­rytme, og da er systemet tregt. Vi kan for eksempel ha glemt passordet til data­maskinen, og det tar en uke før vi er på høygir igjen. Men hvis vi bykser på i fullt gir med en gang, så kan vi svi av mer enn vi trenger, sier Holen.

"

Litt fart er av det gode. Hvis vi bare er avslappet på jobb, blir vi nemlig dorske. (Ill.foto av trøtting: Yayimages.com)

Minimum tre sammenhengende uker

Du kan altså ha hvilt deg så godt i ferien at du føler deg sliten i en over­gangs­fase på ei uke. Men årsaken kan også være for kort ferie:

– I de fleste tilfeller, trenger vi cirka tre sammen­hengende uker for å få stress­hormonene ned på et lavt nivå.

– Er det skadelig ikke å ta sommerferie?

– Nei, bare man i løpet av året får hentet seg inn, så skal man være på den sikre siden. Det viktigste er den gode vekslingen mellom arbeid og hvile, mellom plikt og lyst, mellom rekreasjon og innsats, sier Holen.

For det kan også fungere å lade batteriene litt flere ganger i løpet av året, sier han.

Ikke start for hardt

Hvis du starter for hardt i august, kan du bruke opp reservene du trenger utover høsten, forteller eksperten.

– Det første rådet er å plan­legge ferien bedre, men ikke alle har en situasjon som gjør det mulig, og da må man forsøke å ha en god veksling i uka mellom arbeid og rekreasjon. Hvis vi bare er stresset, blir vi ofte syke og slitne. Er vi bare avslappet, blir vi fort dorske.

– Så det beste er en veksling, sier Holen, som råder deg til å tenke på hvordan du kan ha en god etter­middag og helg for å ta deg inn igjen når du er sliten.

Sliten etter ferien?

Powered by Labrador CMS