stress-perm

Slik setter du en stopper for utsettelser!

Er du en av de som sliter med å priori­tere opp­gavene i riktig rekke­følge både hjemme og på jobb? Det er kanskje enklere å utsette opp­gaven litt til? Her får du 11 smarte tips til hvordan du best kan takle til­bøye­lig­heten til å ut­sette oppgaver.

Publisert

Sliter du med gjennom­føringen og erfarer at bunken med arbeids­oppgaver stadig vokser? (Ill.foto: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

1. Bryt ned arbeidet i mindre deler

En av årsakene til at vi utsetter oppgaver er at vi stadig oftere har for mye å gjøre. Til slutt kan en enkel oppgave virke full­stendig uover­kommelig.

Bryt ned hele oppgaven eller prosjektet i små deler, der du utfører en og en oppgave hver for seg. Er oppgaven fortsatt for stor, er det lurt å bryte den ytter­ligere ned i mindre deler slik at små­oppgavene oppfattes som enkle og håndter­bare.

Når du utfører mange små og enkle oppgaver føles det lettere og du får større oversikt.

2. Flytt på deg

Forbinder du ditt hjem med hvile og avslapping og kontoret med mas og avbrytelser? Da er det kanskje ikke her du skal utføre arbeids­oppgaver som krever fokus og konsen­trasjon.

Kom deg ut av det miljøet der du sliter med å komme i gang. Et bibliotek, en park i det fri eller en rolig kafé kan kanskje få deg i gang med oppgaver du lenge har utsatt.

3. Lag en detaljert tidsplan med deadlines

Dersom du bare har én deadline for en større arbeids­oppgave eller prosjekt kan tilbøye­lig­heten til å utsette virkelig slå inn.

Du føler at du har god tid, helt til det kommer en dag der du skjønner at du ikke har mulighet til å utsette lengre. Resultatet blir ofte hastverks­arbeid og stress, nettopp fordi du har utsatt oppgaven for lenge.

Kanskje var oppgaven også mer krevende enn det du først forestilte deg at den var. Løsningen her er enkel. Bryt ned hele oppgaven i mindre deler og sett en deadline på hver enkelt oppgave. Sett gjerne deadlines per måned, uke og dager.

4. Identifiser og hold kontroll på tidstyvene

Dersom du vet at du kan bli hektet og forstyrret på Facebook, Twitter eller ved TV-skjermen i lengre perioder, bør du være ekstra opp­merksom når du bestem­mer deg for å ta en pause av dette slaget.

Sett gjerne opp en alarm på ting som skal utføres slik at du ikke «drukner» bort i tidstyver som dette.

Det er greit å la seg distrahere i korte perioder, men dersom dette stadig skjer, og det går på bekostning av andre oppgaver, bør du sørge for å lage et system som gjør at du ikke blir distrahert over lengre perioder.

5. Meng deg med inspirerende mennesker

De menneskene du omgås i det daglige er de som påvirker deg mest. Identifiser hvem du ser opp til blant dine venner og bekjente, og forsøk å tilbringe mer tid med disse menneskene.

Skriv ned hva du liker ved personen og hvilke kvaliteter er det du ønsker mere av. Jo mer tid du til­bringer med mennesker som har kvaliteter du kan strekke deg etter, desto mer lik disse personene vil du bli.

6. Skaff deg en mentor eller sparrings­partner

Det å ha en nær sparrings­partner eller mentor som kan minne deg på dine mål og oppgver, samtidig som du opp­daterer mot­parten om din progresjon, vil hjelpe deg mye når du har oppgaver som gjør at du må mobilisere litt ekstra.

7. Involver andre i dine mål

Fortell dine medarbeidere, kolleger og familie hva som er målene dine.

Ved å involvere andre vil du få spørsmål om hvordan det går med frem­driften, og du vil bli minnet på om hvor du skal, og hva som skal gjøres.

8. Lær av dine forbilder

Dersom du har oppgaver som er ekstra krevende, kan det lønne seg å undersøke hva andre har gjort i din situasjon. Hvordan gikk de frem, hvordan taklet de motgang? Hva var deres strategi?

Jo mer du vet om dette, desto mer inspirert blir du. Å se at noen lykkes med noe som ligner på det du holder på med, gir ofte god motivasjon til å sette i gang fremfor å utsette.

9. Gå over og revurder dine mål og oppgaver

Dersom det er lenge siden du har gjennom­gått din gjøremåls­liste kan det være greit å ta en ny gjennom­gang.

Mål og oppgaver endrer seg ofte underveis, og ikke minst over tid. Kanskje har du utsatt utsatt oppgaven i så lang tid at oppgaven ikke er gjeldende for deg lengre.

Lag en ny liste og revurder om dine oppgaver og mål er i tråd med den retningen du vil at livet ditt skal ta.

10. Ikke kompliser

Når du utsetter ting kan det komme av at oppgaven virker mer komplisert enn det den egentlig er. Du venter kanskje på det rette øyeblikket, den riktige følelsen eller været? Sannheten er at det perfekte øyeblikket aldri kommer. Perfeksjonisme er en av de største grunnene til at ting blir utsatt.

11. Sett i gang!

Når du vet hvor du skal og hvilke oppgaver som må gjennom­føres for å nå målet, gjenstår bare én ting, handling.

Du kan planlegge, legge opp strategier og bryte ned oppgaver i den miste detalj, men det hjelper ikke om du ikke begynner å ta fatt på oppgavene.

Gleden er desto større for hver oppgave du kan huke av som utført på listen!

Gjengitt fra bladet Personal og Ledelse

Powered by Labrador CMS