Intellibot og Henrik Andersen Foto Newswire

Robotvaskerne kommer

Én av tre kvinner bruker mer enn to timer i uka på rengjøring, viser ny under­søkelse. Nye og mer avan­serte roboter kan korte ned tiden både for rengjørings­bransjen og folk flest, melder nyhets­byrået Newswire.

Publisert

– Husvasken kan aldri bli helt overtatt av maskiner, men det kommer stadig nye og bedre roboter som gjør rent. Vi er blitt vant til at de klipper plenen på egenhånd, nå tar de seg snart av gulv­vasken og støv­sugingen også. Robot­hjelp vil bli vanligere fremover, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Støvsuger­roboten Roomba 880 har fått mye skryt av for­skjellige test­sider, blant annet for svært sjelden å kjøre seg fast noe sted. (Foto: iRobot)

Rengjørings­bransjen er opptatt av roboter for å kunne jobbe mer kostnads­effektivt. For deg og meg, som vasker huset hjemme, vil de kunne være svaret på en gammel drøm om å slippe slikt tidkrevende husarbeid.

33 prosent av kvinnene og 19 prosent av mennene bruker mer enn to timer i uka på rengjøring, viser en spørre­undersøkelse som YouGov har gjort for ISS.

28 prosent oppgir at de bruker 30-60 minutter, like mange at de bruker én til to timer. Svarene er gitt uavhengig av størrelsen på bolig, og inkluderer rydding først.

Robot­vaskeren Braava 380 tasser rundt på egenhånd, nesten uten en lyd. (Foto: iRobot)

Er kjedelig

I den samme undersøkelsen svarer to av tre at de syns rengjøring er kjedelig.

Nylig testet ISS i Norge en høy­teknologisk vaske­robot beregnet på proff­markedet. Teknologien er utviklet i USA.

– Det er først nå man har klart å lage en maskin som leser området først og så lager en optimal rute for hvordan den skal vaske. Tidligere modeller har kjørt rundt på måfå. Det er første gang en slik maskin er i Europa, sier Henrik Andersen i selskapet Sealed Air, som står bak roboten IntelliBot.

En tilsvarende variant finnes som støvsuger.

For proffene: Henrik Andersen i Sealed Air demon­strerer Intellibot hos ISS' hoved­kvarter i Kværner­byen i Oslo. (Foto: Newswire)

Hver tredje nordmann tror at hus­holdningen deres kommer til å ha robot­støvsuger før eller senere, 17 prosent innen fem år, viser ISS-undersøkelsen. Elkjøp-kjeden har så langt solgt flest robot­støvsugere, men tror gulv­vaskerne blir mye vanligere fremover.

– Etter en periode med mange tilbydere av robot­støvsugere i alle prisklasser, ser vi at interessen har stabilisert seg for kvalitets­produkter til en del tusenlapper. En robot må fungere meget godt hvis den ikke skal bli gjenstand for misnøye og havne på loftet, sier Øistein Braathu i Elkjøp.

Robotene for hjemme­markedet er adskillig mindre i størrelse enn de som renholds­byråene skal bruke, men du er fortsatt avhengig av nokså frie flater for å få god effekt av en robot. De kan ikke flytte på ting.

Robotene ISS skal ta i bruk er også smartere enn hjemme­robotene. Når kontor­landskap, korridorer og flyplasser vaskes, er bruk av tid og vann viktige faktorer.

– Intellibot går i tre timer før den må lades og klarer tusen kvadrat­meter i timen. Den renser vannet underveis så du slipper å løpe etter for å skifte det ut, sier Henrik Andersen i Sealed Air.

Registrerer søppel

Robotteknologien har kommet lenger i USA enn Europa, men nå spås automatiseringen i rengjørings­bransjen å skyte fart i Europa og Norge også.

– Robotteknologi i renholds­bransjen er foreløpig helt i startfasen i Norge. Vi er i ferd med å teste bruks­områder og effektivitet, men om kun ett til tre år vil det ikke være uvanlig å se roboter som rengjør gulv der profesjonelle rengjørings­byråer har oppdrag, sier Stig Ronander i ISS.

Automatiseringen vil ikke bare bestå av roboter, men også for eksempel av sensorer.

– Sensorer og nett­brettekno­logi kombineres for å styre renholdet til de områdene som er skitne. En sensor kan si ifra om søppel­bøtten er i ferd med å bli full, om hvor mange ganger det er tatt i dørhåndtaket på felles­doen, og så videre, sier han.

Filmer av vaskeroboter som du får kjøpt i Norge:

Gulvrengjøringsroboten iRobot Braava 380: https://www.youtube.com/watch?v=gy2sqoWtCCQ Link til video på YouTube

Gulvrengjøringsroboten iRobot Scooba 450: https://www.youtube.com/watch?v=VIqSsOJ436c Link til video på YouTube

Robotstøvsugeren iRobot Roomba 880: https://www.youtube.com/watch?v=pcr1x0zmy1s Link til video på YouTube

IntelliBot i aksjon: https://www.youtube.com/watch?v=rZc-sKsOru8 Link til video på YouTube

Denne artikkelen er skrevet av Newswire. Newswire er et oppdrags­finansiert nyhets­byrå. Deres saker er nyhets­stoff innenfor områder som er interessante for deres oppdrags­givere.

Powered by Labrador CMS