Faksimile renholdssprayer

Renholdsarbeid øker risiko for astma og kols

Flere studier viser at renholds­arbeid øker risiko for astma, både blant profe­sjonelle renholdere og andre yrkes­grupper som er involvert i renholds­arbeid.

Publisert

Overlege Jan Vilhelm Bakke og senior­forsker Steinar Nilsen skriver om helse­risiko og rengjørings­metoder – faksimile fra NAAFs blad Allergi i Praksis.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er også vist sammen­heng mellom utvikling av kols og renholds­arbeid, melder Arbeids­tilsynet, som viser til en artikkel skrevet av over­lege i Arbeids­tilsynet, Jan Vilhelm Bakke og senior­forsker Steinar Nilsen ved SINTEF Byggforsk.

Artikkelen står i bladet Allergi i Praksis og kan leses i PDF-form hos Norges Astma- og allergi­forbund.

De risiko­forholdene som peker seg spesielt ut er renholds­produkter i spray­form, klor­baserte bleke­midler og desinfeksjons­midler. Bruk av rengjørings­spray fører til dannelse av aerosol bestående av dråper som kan inn­åndes og for­årsake irritasjon i luft­veiene.

I Norge har bruken av rengjørings­spray økt i løpet av de senere årene. På bakgrunn av det vi nå vet om helse­risiko og alternative og effektive rengjørings­metoder, bør bruken av rengjørings­sprayer sterkt reduseres, skriver Bakke og Nilsen.

Arbeids­tilsynet opplyser at de jobber med ytter­ligere informasjons­materiell rettet mot renholds­bransjen.

Kilde: Renholdsarbeid øker risiko for astma og kols

Powered by Labrador CMS