Kommune mopp Tromsø

Byråds­utspill skaper usikkerhet i Tromsø

Etter at Tromsøs finans­byråd gikk ut i gårs­dagens utgave av lokal­avisen Nordlys og luftet sine tanker om organisasjons­endring for de kommunale renholderne, er det skapt stor usikkerhet blant de ansatte.

Publisert

Tromsøs kommunevåpen.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Finansbyråd Anne Berit Figenschau (H) ser på en omorganisering av kommunens renholds­enhet Fagrent, som har 179 ansatte og i fjor omsatte for i overkant av 80 millioner kroner.

– Tromsø kommune er i en situasjon der vi snur på hver en stein for å se på hva vi får ut av hver en krone. I tiltredelses­erklæringen vår varslet vi at vi skal konkurranse­utsette der det er behov, og det har vært gjort før. Nå ser vi på hvordan vi skal organisere Fagrent fremover, sier Figenschau til Nordlys.

Tre modeller

Hun er i ferd med å vurdere tre vurdere tre ulike organiseringer:

  • Kommunalt aksjeselskap
  • Kommunalt foretak
  • Konkurrans­eutsetting

Kan tape 1 million i AFP

Figenschau skal være spesielt interessert i løsningen med et kommunalt AS og vedgår åpent at kommunen da vil spare penger på at de ansatte mister sin pensjons­ordning.

Arnhild Sundstrøm (58) er en av renholderne som står fram i dagens utgave. Hun har rengjort for kommunen i 30 år og er forbannet over planene.

For hennes del utgjør den årlige verdien av AFP rundt 40 000 kroner og siden kvinner i gjennom­snitt lever 25 år etter fylte 62, er totalverdien vel én million kroner.

Disse rettig­hetene vil hun miste om hun taper sin opptjente AFP-ansiennitet.

Etter det Renholdsnytt erfarer, ble verken de tillitsvalgte eller de ansatte informert om planene før de sto i lokalavisen.

Jobber effektivt

I Tromsø er det kommunale renholdet organisert i enheten Fagrent. Foto: Trond Erik Hillestad

Fagrent har opp gjennom årene vært gjennom mange omstillinger. I dag er enheten inndelt i fem geografiske soner, med hver sine soneleder, og en sentral enhetsleder.

Både opposisjonen og Fagforbundet varsler kamp mot byrådets planer.

– De har vært i kontinuerlig omstilling, og de jobber super­effektivt. Her er det tydeligvis bare pensjonen byrådet vil spare på, sier gruppe­leder for Rødt, Jens Ingvald Olsen.

Det lyktes ikke Nordlys å få en kommentar fra finans­byråden etter gårsdagens oppslag.

Kilder:

Vil ta pensjonen fra 179 ansatte for å spare penger

Arnhild (58) kan tape én million på kommunens sparekniv

Tromsø satser

Powered by Labrador CMS