Atil tilsynsaksjon ikke godkjent

Arbeids­tilsynet intensiverer innsatsen mot ikke-godkjent renhold

Arbeids­tilsynet vil de neste ukene gjennom­føre en tilsyns­aksjon rettet mot ren­holds­virk­som­heter som driver uten godkjenning.

Publisert

Direktør i Arbeids­tilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, varsler økt tilsyn av dem som tidligere har fått avslag på sin søknad om godkjenning. Foto: Jan Tveita

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I løpet av de to årene som er gått siden alle som tilbyr renholds­tjenester ble pålagt å søke om godkjenning fra Arbeids­tilsynet, har rundt 4200 virksom­heter søkt om godkjenning. Av disse har ca. 600 fått avslag, eller fått god­kjenningen trukket tilbake.

De neste ukene vil inspektører over hele landet gå på tilsyn hos virksom­heter som har fått avslag på sin søknad om godkjenning.

– Vi skal kontrollere om disse virksom­hetene fortsatt driver med salg av renholds­tjenester, og vi vil ta i bruk kraftige virke­midler for å stoppe de som nå driver ulovlig, sier direktør i Arbeids­tilsynet, Ingrid Finboe Svendsen. Aktuelle virkemidler er pålegg, overtredelses­gebyr og eventuell anmeldelse hvis det avdekkes særlig alvorlige forhold.

Langvarig satsning

Arbeidstilsynet startet i 2013 en bred satsing i renholds­næringen, blant annet for å avdekke virksom­heter der arbeids­takerne arbeider under ulovlige og uverdige lønns- og arbeidsvilkår.

– De useriøse kan derfor prise seg lavt, og tar oppdrag fra de som ønsker å drive seriøst og lovlig. Tilsyn hos de som har fått avslag skal bidra til å gjøre det vanskeligere for de useriøse å drive, sier Finboe Svendsen.

Sjekker også innkjøpere

Arbeidstilsynet går i tillegg på tilsyn både hos de som er godkjente, de som ikke har søkt om godkjenning og hos innkjøpere av renholds­tjenester.

– Vi har gjennomført nesten 2 000 tilsyn hos innkjøpere av renholds­tjenester. De har en svært viktig rolle i arbeidet med å forebygge sosial dumping og sikre trygge ansettelses­forhold i renholds­bransjen, sier Finboe Svendsen.

Fakta om Arbeids­tilsynets satsning

  • Fra 1. september 2012 skal alle som helt eller delvis tilbyr renholds­tjenester, både til private forbrukere og nærings­livet, være godkjent av Arbeids­tilsynet.
  • Alle godkjente virksomheter er oppført i et register på arbeidstilsynet.no
  • Det er forbudt for innkjøpere å kjøpe renholds­tjenester fra virksomhet som ikke er offentlig godkjent.
  • Alle godkjente renholds­virksomheter skal hvert år sende inn årlig melding i slutten av januar. I 2014 har 200 virksom­heter fått tilbakekalt sin godkjenning på grunn av manglende årlig melding eller avvik avdekket ved årskontrollen.

Kilde: Tilsynsaksjon mot ulovlige salg av renholdstjenester

Powered by Labrador CMS