Forkjølelse 2

Sykefravær smitter på jobben

Når kollegaer er mer sykemeldte, øker også ditt eget fravær. Det viser svensk studie.

Publisert

Sykefravær blant kollegaer er smittsomt. (Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) som har undersøkt det som skjedde da Gøteborg kommune senket kravene til legeattest for halvparten av de kommuneansatte.

Hos de som ble avkrevd legemelding først etter to uker istedenfor én, økte sykefraværet. Men fraværet økte også noe hos dem som ikke var omfattet av forsøksordningen.

– Om kollegaene fikk reduserte krav til legeattest, ble det trolig oppfattet som urettferdig, noe som økte det korte sykefraværet også blant dem som ikke var omfattet av ordningen, sier Arizo Karimi, en av rapportskriverne.

Studien baserer seg på arbeidsplasser med 10-100 ansatte. Det ble forsket på ansatte med lettere krav til legeattest, samt en kontrollgruppe.

I kontrollgruppen ble kvinner og menn like mye påvirket. Men i gruppen som fikk lavere krav til legeattest, øke mennenes sykefravær nesten dobbelt så mye som kvinnenes.

Les mer: Sjukfrånvaro smittar på jobbet

Powered by Labrador CMS