Spray astma renhold trondeh 0455
Spray astma renhold trondeh 0455

Spesialister advarer mot spray

Norske eksperter mener at rengjørings­sprayer er unødvendige produkter. Både fordi mye spraying kan gi astma, og fordi mikro­fiber­klut er like effektivt. På renholds­messen ISSA/Interclean var det mye spray, men mindre nano.

Publisert

Spesial­råd­giver Inger Dahl er betenkt over at antallet spray­produkter øker for hvert år.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er NRK som nylig tok opp saken. I dag finnes det spray­midler for de fleste formål.

– Men mitt råd er å holde seg unna. Rengjørings­midler på spray­flaske er som oftest penger rett ut av vinduet, sier renholds­ekspert og spesial­rådgiver Inger Dahl hos Teknologisk Institutt til NRK.no.

Hun var nylig på ISSA/Interclean-messen i Amsterdam og så blant annet på rengjørings­midler.

– Antallet spray­produkter øker hvert eneste år, og dekker nå nesten ethvert tenkelig formål. Det var tydelig på messen i Amsterdam. Utviklingen er den samme på det norske markedet, sier Dahl.

.

Mange kunne unngått astma og KOLS

– Forskningsdata fra de siste årene viser at mange av de 50 000 ansatte i renholdsbransjen i Norge blir syke av sprayingen, sier Jan Vilhelm Bakke til NRK.no. Han er overlege hos Arbeidstilsynet og spesialist i arbeidsmedisin.

Bakke har tidligere slått til lyd for et norsk forbud mot rengjøringsspray. Han regner med at 2500 tilfeller av astma og 1500 tilfeller av KOLS kunne vært unngått hvis renholderne ikke brukte sprayflasker på jobben.

Dette er teoretiske risikotall basert på studier som tar høyde for sykdom på grunn av tobakksrøyking.

Gir etseliknende skader

Arbeidsmedisiner Håkon Lasse Leira opplyser at renholdsspray kan gi etselignende skader på lungene. (Faksimile fra Renholdsnytt nr. 2/2013)

Renholdsnytt skrev i nr. 2/2013 om Håkon Lasse Leira, overlege ved Arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim, som sa at spray er en av to hovedårsaker til at renholdere utvikler astma (den andre er støv fra bonevoks, journ.anm.).

– Når du inhalerer de små partiklene fra sprayen, er det omtrent som å inhalere kaustisk soda. Du får etseliknende skader nedover i luftveiene, som ødelegger cellene og virker irriterende. Dette gjør oss mer utsatt for å utvikle astma, uttalte Leira den gang til Renholdsnytt.

Som regel unødvendig

Senior­forsker Steinar K. Nilsen mener spray i mange til­feller er unødvendig.

SINTEFs seniorforsker i renhold og innemiljø, Steinar K. Nilsen, mener at rengjøringsmidler på sprayflaske er som smør på flesk.

– Du trenger ikke kjemikalier til annet enn helt spesielle formål, som for eksempel fastbrent fett, mener han.

– Det er betenkelig at forekomsten av astma øker i land der man bruker mye spray, ikke minst blant renholdsarbeidere. Norge er ett av disse landene, sier Nilsen, som tilføyer at klut og vann i de aller fleste tilfeller er både bedre og raskere, sier Nilsen til NRK.

Mindre nano på messen

Inger Dahl ved Teknologisk Institutt tilføyer at det heldigvis var langt færre nanoprodukter å se på ISSA/Interclean i år:

– Bransjetreffet i Amsterdam viste at rengjøringsprodukter med nanopartikler er på vei ut. Heldigvis, for det er ekstra farlig å puste inn aerosol med mikroskopiske partikler. På årets messe observerte jeg bare et par nanoprodukter på sprayflaske. For to år siden var det massevis av dem, forteller Dahl.

Les fullversjon av saken hos NRK: Advarer mot rengjøringsspray

Se også tidligere artikler på Renholdsnytt.no:

"

Powered by Labrador CMS