Klungseth trondeh 2149

Mot en grønnere vasking

Norsk renholds­forskning startet hos de spedalske i Bergen. I dag har forskning på renhold bidratt til vasking uten vann, mens frem­tiden er grønn og automatisert.

Publisert

Nora Johanne Klungseth.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Vann ser vi ikke mye til i renholdsutstyret i dag, men iPad-en er på vei inn. Det skriver nettstedet Forskning.no i en flott omtale av renholds­forskeren Nora Johanne Klungseth, som nå er i ferd med å avslutte sin doktorgrad «Kommunale renholdstjenester» ved NTNU i Trondheim.

– Trenden i renholds­bransjen er mindre bruk av vann og mer bruk av mikrofiber. Vi er på vei bort fra kjemikaler og beveger oss mot et grønnere renhold, sier Klungseth.

Hun har også forsket på hvordan vi har kommet fram til dagens renholds­metoder. Faktisk startet forskningen allerede på 1800-tallet, da myndig­hetene søkte etter årsaken til utbredelsen av spedalskhet.

I 1833 besøkte den kommende Kong Oskar I av Norge og Sverige spedalske pasienter i Bergen. Han ville ha en utredning om spedalskhet i Norge.

– Det ble antydet at manglende renhold var en årsak, og skylden for dette ble lagt på kvinnene og deres manglende evner til godt renhold, forteller Klungseth.

Viktigheten av god hygiene og renhold ble løftet opp og fram. Norges første helselov, Sundhetsloven, kom i 1860.

Les mer om utviklingen på Forskning.no: Mot en grønnere vasking

Powered by Labrador CMS