Interclean 2014 ute 3639

Interclean – et første inntrykk

Renholds­messen ISSA/Interclean gikk av stabelen 6.-9. mai 2014 i Amsterdam. De tydeligste trendene var ergonomi, effektivisering og dataverktøy. Den store robot­invasjonen må vi fortsatt vente på.

Publisert

Messen hadde over 650 utstillere, men var likevel svært oversiktelig.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

At de store europeiske produsentene har noe nytt å fremvise på denne messen, er en selvfølge. Her var nylanseringer og nye produkter i fleng.

Det blir galt å snakke om de helt store revolusjoner, men det er like fullt imponerende at produsentene hele tiden klarer å videreutvikle produktene sine.

Du kan kommentere denne artikkelen hvis du blar deg ned til bunnen.

Trender i tiden

Da jeg gikk rundt på standene, var det ofte de ergo­nomiske og miljø­messige for­bedringene jeg først ble presentert for – og deretter for maskiner som skulle øke effektiviteten.

Det kan nok være at innsalgs­argumentene er litt annerledes overfor en journalist enn for en innkjøper på besøk.

Det jobbes uansett beinhardt med å øke renholdernes effektivitet. Dette er salgs­argument nr. 1, både for fabrikken som snakker med innkjøperen, og for renholds­lederen som snakker med potensielle kunder.

Gir mer effektiv styring

Den kanskje mest spennende trenden er flåtestyring. Dette er data­programmer, elektronikk og sensorer som skal gi renholds­lederen bedre oversikt over maskinparken. Fire av de vi snakket med, kunne tilby dette, med litt ulik funksjonalitet.

En felles­nevner er at du får oversikt over oppetid og nedetid for maskiner, hvor mye tid en maskin faktisk bruker på rengjøring og hvor mye som er dødtid relatert til transport, batterinivå, behov for vedlikehold, osv.

De demonstrasjonene jeg fikk, var i seg selv besnærende. Magefølelsen er at vi likevel bare ser starten av en utvikling. Det er nesten bare fantasien som setter grensene for hvordan flåte­styringen kan utvikle seg – hvis markedet ønsker det, og vil betale for det.

Ingen robotflom riktig ennå

Messen boltret seg over 50 000 kvadratmeter. Dette er fra den største av hallene.

Selvstyrte maskiner var det, så langt jeg kunne se, kun én som presenterte. På konsument­markedet finnes både robot­støv­sugere, robot­gress­klippere og annet med en slags kunstig intelligens.

I utviklings­avdelingen til et par av de produsentene vi snakket med, ble det jobbet med roboter. Samtidig under­streket de at det er noe helt annet å produserer roboter for industriell bruk enn for privat­markedet. Derfor ønsker de ikke å lansere før de er sikre på alle aspekter ved sine produkter.

Stor messe

ISSA/Interclean ble i 2014 arrangert for 25. gang. Messen startet i 1967 og går nå annethvert år.

I år ha vært over 28 000 besøkende fra mer enn 130 land. Messen hadde i overkant av 650 utstillere på 50 000 kvadrat­meter gulvflate. All utstillingsflate var utsolgt.

Mer nytt kommer ... etter hvert

Sammenlignet med norske messer er ISSA/Interclean en opplevelse som lett blir overveldende. De norske renholds­lederne vi snakket med, var veldig bevisste på hvem de snakket med – de gikk målrettet etter maskiner og utstyr som kunne løse deres konkrete oppgaver.

Også undertegnede stiftet dypt bekjentskap med kun et utvalg produkter, men likevel for mange til at jeg har rukket å fordøye dem skikkelig og systematisk. Vi kommer til å «drysse» disse nyhetene utover nett­siden og papir­utgaven av Renholdsnytt, så følg med i tiden som kommer.

Powered by Labrador CMS