Bandasje cb554766

Danskene aner­kjenner flere yrkes­sykdommer

Danmark aner­kjenner nesten dobbelt så mange yrkes­sykdommer i dag som for ti år siden. De fleste handler om hud og hørsel.

Publisert

Eksempel på hudeksem (Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Som et eksempel trekkes fram renholderen Gitte, som fikk hånd­eksem efter seks måneders arbeid som renholder, der hun brukte en uniform med knapper. Hun hadde ikke tidligere hatt hud­problemer.

En allergitest viste at Gitte var allergisk mot nikkel. Arbeids­giveren bekreftet at knappene i uniformen avga nikkel. Dermed ble eksemen godkjent som yrkes­sykdom.

Mens de fleste godkjenning handler om hud eller hørsel, er det færres som får anerkjent sine syk­dommer innenfor nakke / skulderplager og psykiske lidelser.Det sistnevnte skyldes mye at det finnes lite forskning som dokumenterer at det virkelig finnes en sammenheng mellom bestemte arbeids­messige påvirkninger og utviklingen av psykiske lidelser.

En oversikt fra den danske Arbejdsskadestyrelsen viser for øvrig at 4456 fikk godkjent sin yrkessykdom i 2012, mot 2552 i 2002. I 2013 ble det innmeldt 21 032 yrkes­sykdommer i Danmark. Langt de fleste får altså avslag.

Kilde: Flere og flere erhvervssygdomme bliver anerkendt

Lovdata finner du en oversikt over godkjente yrkes­syk­dommer i Norge. Noen av de mest aktuelle for renholdere er:

"
  • Sykdommer som skyldes forgiftning eller annen kjemisk påvirkning
  • Allergiske og idiosynkratiske hud- og lungesykdommer
  • Lungesykdommer som skyldes påvirkning av finfordelte stoffer
  • Enkelte sykdommer som skyldes smitte under arbeid på lege- eller tannlege­kontor, sosial­kontor, i medisinske institusjoner osv.

Powered by Labrador CMS