Sykefravær 2014 1kv NAV SSB

Stabilt sykefravær i Norge

Etter flere år med nedgang har sykefraværet nå holdt seg på det samme nivået i ni måneder – 6,5 prosent.

Publisert

– Det er nødvendig å få ned sykefraværet, og det er viktig at alle parter fortsetter arbeidet med å redusere det, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

IA-målet bare halvveis nådd

Målet om 20 prosent reduksjon er videreført i ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA). Siden 2001 har sykefraværet gått ned med 10,4 prosent, og IA-avtalens mål er så langt ikke nådd.

Legemeldt fravær ned

Ser vi på det legemeldte sykefraværet isolert, er dette nå på 5,5 prosent. Fra 1. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014 har det vært en svak nedgang. Det har vært nedgang i alle fylker og alle næringer.

– At færre ble sykmeldt på grunn av influensa i vinter, forklarer mye av nedgangen, sier Lystad.

I første kvartal var 30 prosent færre tilfeller av influensa sammenlignet med samme tid i fjor. Dette utgjør 40 000 tilfeller og tilsvarer 230 000 færre tapte dagsverk.

Rogaland har kortest gjennomsnittlig varighet på det legemeldte fraværet med 28 dager, mens Nord-Trøndelag har lengst med 45,8 dager.

Utviklingen siden 2000

Figuren nedenfor viser utviklingen i det sesong-og influensajustertesykefraværet de siste tolv årene.

Egen- og legemeldt sykefravær, sesong- og influensajustert. Fra 2. kvartal 2000 til 1. kvartal 2014. Kilde: NAV og SSB

Det har vært klare svingninger i sykefraværet i denne perioden. Etter nedgangen som startet i 2003 på grunn av regelendringer,gikk sykefraværet sakte men sikkert opp fram til 2009, noe som trolig har sammenheng med finanskrisen og urolighetene på arbeidsmarkedet. Etter dette har det sykefraværet igjen vært i en nedadgående trend.

Kilde: Stabilt sykefravær i 1. kvartal

Powered by Labrador CMS