Svenske håndpenger

Jakter etter billigst mulig skolevask

Renhold utgjør en relativt lav kostnad for kommunene. Derfor burde det ikke være lønn­somt å bruke mye ressurser på å jage etter det billigste skole­renholdet, mener svensk bransje­analytiker.

Publisert

Kommunale innkjøpere går utelukkende etter laveste pris på renholdet, mener analytiker.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er Ari Kouvonen som uttaler dette til bransje­foreningen Städ­branchen Sverige. Kouvonen er bransje­analytiker for Almega Service­entreprenør­ene, en bransje- og arbeids­giver­organisasjon for svenske service­bedrifter.

De sendte duftlys til kommunal­rådet i 130 kommuner i hele landet, for å skape oppmerk­somhet rundt fuktig og innestengt lukt på skole­toaletter.

– Vi har sjekket 1300 innkjøp av renholds­tjenester i kommunale skoler. I 96 prosent av tilfellene har man valgt tilbyderen med lavest pris. Her er bestillingen utført av kommunenes innkjøps­organisasjon. Blant de øvrige fire prosentene har det store flertallet hatt rådgiver­hjelp til innkjøpet, sier Ari Kouvonen.

Han synes det er skremmende at kommunene ikke tar sitt ansvar ved bestilling. Det skole­renholdet som finnes i dag i de fleste kommuner, er ifølge ham ikke engang verdt navnet.

– I dag overlater kommunene renholdet til, i mange tilfeller, useriøse virksomheter. I de aller verste tilfellene bruker disse arbeids­kraft fra arbeids­formidlingen, som ikke har noen utdanning i renhold.

Kouvonen sier kommunenes oppførsel utestenger seriøse renholds­bedrifter som betaler tarifflønn og som har satset på sertifisering og utdanning for sine ansatte.

Kilde: Letar med ljus och lykta efter rimlig skolstädning

Powered by Labrador CMS