Astma kols lunge cb1721808

Advarer mot renholds­spray

For første gang er det påvist at også nordiske renholds­arbeidere blir syke av yrket sitt. Nå advares både privat­personer og renholds­arbeidere mot rengjørings­spray.

Publisert

Renholdere i Norden har 50% større risiko for å få astma enn andre yrkesgrupper. Ill.foto: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er lege­tids­skriftet Dagens Medisin som melder dette.

– Alle må få vite at dette er farlig, sier Jan Vilhelm Bakke til Dagens Medisin. han er overlege i Arbeids­tilsynet og første­amanuensis ved Institutt for energi- og prosess­teknikk ved NTNU.

Den såkalte Rhine-studien viser at renholds­arbeidere har dobbelt så stor risiko for å få astma og kronisk obstruktiv lunge­sykdom (kols) som med andre arbeids­takere.

Les også: Spesialister advarer mot spray etter Amsterdam-messen

Nordisk undersøkelse

Studien har hentet informasjon via spørre­skjemaer i Estland, Sverige, Danmark, Island og Norge. Den avdekker at det finnes en egen «renholder-astma» i Norden. I Norge ledes studien fra Haukeland universitets­sykehus.

Tidligere har tilsvarende undersøkelser påvist nedsatt lungehelse blant renholdere i Spania, og nå er det for første gang gjennomført en stor nordisk studie om dette.

Kraftig risikoøkning

Renholds­arbeidere i Norden har femti prosent økt risiko for astma og 70 prosent økt risiko for kols, sammen­lignet med personer som aldri har jobbet som renholder.

Den nordiske undersøkelsen har ikke sett på hva slags typer rengjørings­midler som er brukt, men dette er gjort i Europa, særlig i Spania. Disse under­søkelsene viser en sammen­heng mellom bruk av rengjørings­midler i sprayform og utvikling og forverring av astma og andre luftveis­symptomer.

Øistein Svanes ved Haukeland mener de spanske funnene er overførbare til norske forhold – med et lite forbehold om at det kan brukes ulike kjemikalier i de ulike land.

Les også: Nanospray kan gi store helseskader

Restriksjoner gir resultater

I Estland, der det ikke er en utbredt bruk av rengjørings­midler i sprayform, er fore­komsten av astma blant renholdere lavest.

Også i Danmark, som har hatt restriksjoner på spray i 20 år, er fore­komsten av astma lavere for denne yrkes­gruppen. I Norge og Sverige er derimot fore­komsten høyere.

Kilde: Advarer mot «renholder-astma»

Powered by Labrador CMS