Vaskebotte cbox4182235 kvad

Vil ha like vilkår

Kommunale foretak som driver kom­mer­sielle aktiviteter, kan ha både mono­pol og for­deler som private virk­som­heter ikke har. Det bekymrer to av direktørene i NHO Service og Norsk Industri.

Publisert

Offentlige foretak kan ha urettvise fordeler i konkurranse mot private. Ill.foto av renholder: Colourbox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er Knut E. Sunde, direktør Norsk Industri og Dag Ekelberg, direktør NHO Service som går ut med bekymringen.

De ønsker at Konkurranse­tilsynet skal gis mulighet til å forby stat, fylkes­kommune og kommune å selge varer eller tjenester på en måte som begrenser eller fører til mindre effektiv konkurranse i et marked.

Konkurrerer med private

Sunde og Ekelberg viser til at kommunale selskap opprinnelig ble etablert for å løse oppgaver på vegne av kommunen innenfor ulike områder.

I dag har flere av disse selskapene også fått betydelig kommersiell aktivitet.

Dette skaper en direkte forretnings­messig konkurranse­situasjon mellom private og offentlig eide virksomheter.

Kan ha særfordeler

Offentlige virksomheter som driver både mono­pol og kommersiell virksomhet kan bevisst eller ubevist påvirke konkurransen negativt hvis den kommersielle virksomheten får fordeler av monopol­virk­somheten.

Dette kan skje på mange måter f.eks. gjennom prissetting av tjenester, leie og tilgang på infra­struktur, fordeling av felles­kostnader, tilgang og pris på kapital, tildeling av oppdrag og tildeling av eksklusive rettig­heter.

Det er også eksempler på at offentlige selskap får med seg verdier ved oppstart. Alt dette gir urett­ferdige konkurranse­fortrinn sammen­liknet med private bedrifter.

Omfatter blant annet renhold og vaskeri

Ett eksempel er kommunale foretak som utfører renholds- og service­tjenester i egenregi, samtidig som foretakene tilbyr konkurranse­utsatte tjenester overfor private selskaper og boliger.

Innenfor vaskeri- og tekstilservice utfører kommunale foretak oppgaver i egenregi for kommunale sykehjem og hjemme­tjenesten, samtidig som de selger konkurranse­utsatte tjenester til næringsliv og hus­hold­ninger.

Det finnes også flere andre eksempler.

Kilde: Tettere skott nødvendig, skriver Norsk Industri og NHO Service i Dagens Næringsliv

Powered by Labrador CMS