SSB levekår 2013

Én av fem renholdere er midlertidig ansatt

Blant renholdere er hele 20 prosent midler­tidig ansatt. Det viser en arbeids­miljø­under­søkelse foretatt av Statistisk Sentral­byrå.

Publisert

Renholds­yrket har et stort omfang av midler­tidige ansettelser, sammen­liknet med andre yrker. Ill.foto av renhold: Colourbox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

De aller fleste ansatte i Norge har en fast stilling, mens 10 prosent er midlertidig ansatt – i gjennom­snitt for alle yrkes­gruppper.

Størst omfang av midlertidige ansettelser finner vi blant pleie- og omsorgs­arbeidere og blant renholdere. Rundt 20 prosent er midler­tidig ansatt i begge grupper.

Samtidig har andelen ansatte uten skriftlig ansettelses­kontrakt gått ned de siste 20 årene, fra 18 prosent i 1993 til 4 prosent i 2013. Syke­pleiere har i stor grad en skriftlig kontrakt med arbeidsgiver, kun 1 prosent oppgir at de ikke har kontrakt.

Renholdere frykter for jobben

Etter årtusen­skiftet er det generelt færre syssel­satte som mener de står i fare for å miste jobben. I år 2000 oppga én av fem at de stod i fare for å miste jobben, mens én av ti fryktet dette i fjor.

Renholdere og syssel­satte i kunde­service­yrker er blant dem som i størst utstrekning mener de står i fare for å miste jobben, henholdsvis 14 og 18 prosent.

Mindre motivert på jobb

Ifølge SSB-undersøkelsen er renholdere mindre motiverte for jobben sin enn andre yrkes­grupper, men forskjellene er små.

Størst motivasjon finner vi i under­visnings­yrker og i medisinske yrker, samt ledere, der over 90 prosent oppgir at de er motiverte i arbeidet sitt.

Lavest motivasjon finner vi blant renholdere og syssel­satte i salgs­yrker. Likevel er 81 prosent tilfreds med jobben, i begge disse yrkes­gruppene.

Utmattet etter jobb

Én av tre syssel­satte føler seg ukentlig fysisk utmattet når de kommer hjem fra jobb, mens én av fem føler seg psykisk utmattet. Andelen fysiske utmattede har holdt seg stabil, mens andelen psykisk utmattede har gått ned siden 1990-tallet.

Sykepleiere føler seg ukentlig både psykisk og fysisk utmattet når de kommer hjem fra jobb. Transport­arbeidere og renholdere rapporterer også om at de er fysisk utmattet etter arbeid.

Smerter i kroppen

Andelen som sliter med konkrete smerter som skyldes jobb, i forskjellige deler av kroppen, er relativt liten blant syssel­satte generelt.

Renholdsyrket utmerker seg negativt ved at en stor andel har kroppslige plager. 21 prosent har smerter i øvre del av ryggen, mens 13 prosent har smerter i nedre del av ryggen. 11 prosent oppgir smerter i armer, håndledd eller hender, og 13 prosent har smerter helt ned i hofter, bein, kne eller føtter.

Vann og kjemikalier

Sykepleiere og renholdere er mer enn andre utsatt for et fysisk belastende arbeids­miljø.

Halvparten av syke­pleierne er utsatt for dårlig inneklima, og de utsettes i stor grad for ulike stoffer mens de er på jobb. I alt 26 prosent er utsatt for hud­irriterende stoff meste­parten av tiden, halv­parten utsettes for vann på huden flere ganger i timen. 34 prosent utsettes for biologisk materiale meste­parten av tiden.

Renholdere opplever en del av det samme. 69 prosent utsettes naturlig nok for vann det meste av tiden, og 63 prosent utsettes for hud­irriterende stoffer det meste av tiden.

Grensen mellom jobb og fritid

Renholdere skårer imidlertid svært godt på et område, sammen­liknet med andre yrkes­grupper: De tar i liten grad med seg jobben hjem etter arbeidstid.

Grafikken nedenfor viser grense­løshet mellom hjemme­liv og arbeids­liv blant syssel­satte etter yrke. 2013.

Kilde: Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø 2013, Statistisk Sentralbyrå

Ledere (muligens også renholds­ledere, det sier ikke under­søkelsen noe spesifikt om) er de som oftest forstyrres utenfor arbeidstid. Nær halv­parten av lederne leser og besvarer daglig arbeids­relatert e-post utenom arbeidstid. Én av tre holder seg daglig oppdatert på elektronisk informasjon, som blogger, sosiale medier, vaktlister og annet.

22 prosent av lederne oppgir at jobb­kravene ofte eller alltid forstyrre familie­liv og hjemme­liv. Blant renholdere er det bare 6 prosent som føler dette. Det er ingen renholdere som oppgir at de daglig blir kontaktet av noen fra jobb, utenom arbeids­tid, og heller ingen som leser og svarer på arbeids­relatert e-post daglig. Og kun 4 prosent holder seg oppdatert på elektronisk informasjon daglig.

Kilde: Arbeidsmiljø, levekårsundersøkelsen, 2013

Powered by Labrador CMS