Lupe cb858538 L

Bare to av ti sjekker renholdskjøp

Svært mange innkjøpere av renholds­tjenester sjekker at den som leverer tjenesten, er godkjent som renholds­firma. Derimot er det få som kontrollerer at de som vasker har lovlige lønns- og arbeids­vilkår.

Publisert

Hele 90% har fått med seg at de må kjøpe tjenester fra en godkjent renholdsvirksomhet. (Ill.foto: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Som innkjøper av renholds­tjenester plikter du å kontrollere at de som vasker hos deg har lovlige lønns- og arbeids­vilkår.

Arbeidstilsynets 1805 tilsyn hos inn­kjøpere av renholds­tjenester viser at bare to av ti oppfyller denne plikten.

Vil ta de useriøse

Arbeids­tilsynet startet i 2013 en bred satsing i renholds­næringen, blant annet på bakgrunn av at deler av næringen har mange useriøse virksom­heter der arbeids­takerne arbeider under ulovlige og uverdige lønns- og arbeids­vilkår.

I en første fase av satsingen har Arbeids­tilsynet prioritert kontroll og veiledning hos de som kjøper renholds­tjenester.

- Innkjøpere av renholds­tjenester har en svært viktig rolle i arbeidet med å forebygge sosial dumping og sikre trygge ansettelses­forhold i renholds­bransjen, sier prosjekt­leder for Arbeids­tilsynets satsing i renholds­næringen, Kari A. Birkeland.

Skal kontrollere lønns- og arbeidsvilkår

Tre av fire innkjøpere har fått én eller flere reaksjoner etter tilsynet.

- Vi har gitt flest reaksjoner knyttet til informasjons- og påseplikten. Den innebærer at virksom­heter som kjøper inn renholds­tjenester er pålagt å ha et system for å kontrollere at renholderne som vasker hos dem har lovlige lønns- og arbeidsvilkår. De skal også informere om dette i kontrakten med renholds­firmaet, sier Birkeland.

Ni av ti kjøper fra godkjent virksomhet

Et oppløftende funn i tilsynene, er at ni av ti innkjøpere kjøper renholds­tjenester fra renholds­virksom­heter som er godkjent av Arbeids­tilsynet.

- Fokuset på innkjøpere, gjennom både tilsyn, informasjons­tiltak og samarbeid med partene, har bidratt til å få flere renholds­virksom­heter til å søke om godkjenning. Vi erfarer at innkjøperne etter våre tilsyn raskt tar tak i påleggene og kontakter sin leverandør av renholds­tjenester for å korrigere kontraktene, sier Birkeland.

I noen tilfeller bidrar innkjøpers innspill til at renholds­virksom­heten søker om godkjenning. Andre avslutter kontrakten med renholds­virksom­heten fordi den ikke er godkjent, og inngår ny avtale med godkjent virksomhet.

- Dette bidrar til at drifts­grunnlaget for de useriøse virksom­hetene som tilbyr renholds­tjenester blir redusert, sier Birkeland.

Register over godkjente virksomheter

Om en renholds­virksomhet er godkjent eller ikke kan enkelt kontrolleres ved å gå inn på renholds­registeret på nettsidene til Arbeids­tilsynet, følg linken under:

Kilde: Bare to av ti sjekker om renholderne har lovlige arbeidsvilkår

Powered by Labrador CMS