Vask gutt cbox7233937 kvad

Vår sosiale status som barn påvirker ikke ryggplager

Barn av foreldre med lav status har ikke større risiko for å få smerter i korsryggen, som følge av hardt fysisk arbeid i voksen alder. Det viser en dansk undersøkelse.

Publisert

Hard arbeid gir risiko for korsryggsmerter, uansett sosial status som barn. (Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Korsryggsmerter er mer utbredt blant mennesker med lav sosial status enn blant mennesker med høy sosial status. Det viser flere tidligere undersøkelser – ifølge det danske Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

NFA ønsket derfor å undersøke om smertene kunne ha noen sammenheng med vår sosiale status som barn. Selv om NFA har forsket på kvinner i sosial- og sunnhetsyrker, kan den være interessant også for renholdere, som jo har fysisk tunge yrker.

Les også: Må lære seg å leve med kroniske smerter

Undersøkelsen viser imidlertid ingen sammenheng mellom foreldrenes sosiale status i barndommen og risikoen for å utvikle korsryggsmerter som følge av hardt fysisk arbeid senere i livet. Hardt arbeid gir uansett risiko for å utvikle slike smerter som voksen, uavhengig av vår sosialøkonomiske fortid.

Les mer: Social status som barn ser ikke ud til at have indflydelse på, om kvinder med social- og sundhedsarbejde får ondt i ryggen af hårdt arbejde

Powered by Labrador CMS