Cbox_Stovsuger_1760246

Vant på å sette ut

Drammen kommune begynte å sette ut renhold i 1998. I dag er kostnadene halvert.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, opplyser til NHO Service at selv om konkurranseutsettingen aldri har vært et mål i seg selv, er den et virkemiddel for å få mer ut av hver krone.

I 1998 ble de første 20 prosent av renholdet satt ut på anbud. Dermed sto kommunens egne renholdere plutselig i en konkurransesituasjon. I perioden 1996 til 2003 reduserte kommunen antall årsverk fra 135 til 70 gjennom oppsigelser og konkurranseutsetting. Kommunens innsparing på renhold var omtrent 20 millioner kroner årlig. Samtidig økte antall kvadratmeter med 15 prosent.

I 2004 ble ytterligere 40 prosent av renholdet satt ut på anbud, på dette sparte kommunen omtrent 8 millioner årlig. De resterende 40 prosent ble satt vekk i 2007. På dette sparte kommunen omtrent ti millioner årlig.

Kommunen fremholder at renholderne ble mer effektive som følge av den økte konkurransen, særlig etter den første utsettingen i 1998.

"

Omtrentlig utvikling i ytelse for en renholder i det private. (Etter ST Consult)

Journalistens kommentar: Det hører med i bildet at renholdere i dag vasker (generelt) nesten dobbelt så mange kvadratmeter pr. time som i 1998. I tillegg begynte Drammen kommune å vaske etter INSTA 800 i 2004, noe som kan ha medført at kvaliteten ble fastsatt etter andre kriterier enn tidligere. Lønnsøkning, samt en inflasjon på rundt 34 prosent, må også tas henysn til. Derfor vil det ikke være naturlig å tilskrive Drammens kostnadsbesparelse til konkurranseutsetting alene. Men tallene er uansett interessante!

Les hele saken her: Stor gevinst ved konkurranseutsetting i Drammen (NHO Service)

Powered by Labrador CMS