renholder_figur

Må lære å leve med kroniske smerter

Mange pasienter opplever kroniske smerter som en kamp for å gjenvinne egen identitet. Det gjør situasjonen mer fastlåst og reduserer muligheten for å komme videre med smerten.

Publisert

Ergonomien forbedres stadig, men til gjengjeld må renholderne løpe fortere. Det gjør at risikoen for slitasjeskader fortsatt er høy. Ill.foto: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er en britisk analyse som setter søkelyset på hvordan håndteringen av kronisk smerte kan forbedres. Det er ikke snakk om egen forskning, men om en gjennomgang av ialt 77 forskerstudier om temaet (dvs. en metaanalyse). Av de 77 handlet 49 artikler om kroniske muskel- og skjelettsmerter og 28 artikler om fibromyalgi. Mange artikler var fra Skandinavia.

Metaanalysen viser at mange opplever kroniske smerter som en kamp for å gjenvinne egen identitet og legitimitet. Det er vanskelig å erkjenne at kroppen ikke fungerer like godt som da den var på høyden.

De som har kroniske smerter, havner derfor ofte i en konflikt mellom seg selv, omverdenen og helsetjenesten. Metaanalysen, som har helsevesenet som målgruppe, anbefaler behandlere å skape forståelse for hvordan pasienten kan bevege seg å være fastlåst i denne konflikten og til å komme seg videre med smerte.

Det betyr at pasienten må erkjenne sitt nye «jeg» og sin nye livssituasjon, omdefinere forholdet til andre mennesker og akseptere at det ikke finnes noen helbredende behandling for smerten.

Les mer: Hvordan mestre smerter på en bedre måte (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Powered by Labrador CMS