Vaske-hender.jpg

Hett vann er unødvendig

Nesten 70 prosent av oss lever i den tro at det er mer effektivt å vaske hendene i veldig varmt vann fremfor vann som er kaldt eller moderat varmt. Men med tanke på bakterier er dette helt unødvendig, viser en ny studie.

Publisert

Det er ikke mer effektivt å bruke brennhett vann.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er forsker Amanda Carrico ved Vanderbuilt-instituttet i Tennessee som fremsetter påstanden.

– Varme kan helt klart drepe bakterier, sier hun.

– Men for å drepe dem med varmtvann, må det være mye varmere enn det du ville tolerert.

Hun forklarer at såkalte patogener kan drepes av vann dersom temperaturen er 99,98°C, men at vi stort sett vasker hendene i vann som holder mellom 40 og 55°C. Over tid vil også slike temperaturer ta livet av enkelte patogener, men da må de utsettes for vannet over så lang tid at huden likevel vil bli skoldet.

Overraskende nok fant Carrico og kollegaene hennes at vann helt ned til 4,4°C er akkurat like effektivt som varmtvann for å redusere bakterimengden, forutsatt at hendene skrubbes, renses og tørkes skikkelig. Hett vann kan faktisk ha motsatt effekt på hygienen.

–Varmere vann kan irritere huden og påvirke beskyttelslaget på utsiden. Det kan gjøre den mindre motstandsdyktig mot bakterier, sier hun.

Bruken av hett vann er også en sløsing med ressurser. Hun estimerer at amerikanere samlet sett vasker hendene sine 800 milliarder ganger i året og at dette tilsvarer et utslipp på seks millioner tonn karbondioksid. Istedenfor hett vann anbefaler hun å bruke såpe og vann, skrubbe i minst 20 sekunder og tørke skikkelig.

Les saken på: Hot water is unnecessary and wasteful for hand washing – study (European Cleaning Journal)

Powered by Labrador CMS