Gekko cbox3942038

Gekko-robot tar fremtidens vindusvask

Den er liten og har klebrige bein, men eksisterer foreløpig bare som en protoyp: En minirobot som like gjerne vasker skyskrapere som å vedlikeholde Den internasjonale romstasjonen.

Publisert

Gekkoen går dit den vil. (Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Prototypen er utviklet av forskere ved den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og elektroingeniører ved Simon Fraser-universitetet i Canada. Den kan klatre opptil 3,4 centimeter i sekundet og har en datahjerne som lar den ta selvstendige avgjørelser.

Målet har vært å utvikle en robot som kan utføre farlig arbeid: Alt fra vask og vedlikehold av høye fasader og vinduer, til å inspisere kjernekraftverk, søke etter mennesker i sammenraste bygninger og reparere satellitter i rommet.

Den seksbeinte roboten Abigaille-III er smidig og kan gå fra vertikale til horisontale flater.Foto: Simon Fraser University School of Engineering Science/MENRVA

Forskerne har hentet inspirasjon fra naturens verden. Gekkoer har verken sugekopper eller lim på beina, men derimot et stort antall hår. Tuppene er bare 1-2 titusendels millimeter i diameter. Det er så lite at en ellers svak kraft i naturen, kalt Van der Waalske-krefter, som bare virker over mikroskopiske avstander, får atomene på hårtuppene til å søke sammen med atomene på overflaten. Og dermed kan gekkoen gå overalt...

Les mer: Wall-scaling gecko robots to clean skyscrapers? (European Cleaning Journal)

Se roboten klatre i denne videoen: Wall-crawling gecko robots can stick in space too (European Space Agency)

Powered by Labrador CMS