Modum_BHT_lite

Fysisk trening for renholdere

Renhold er fysisk tungt arbeid. Modum Felles BHT har over tre år gjennomført et interessant treningsprosjekt med en gruppe renholdere i Modum kommune.

Publisert

Bedriftshelsetjenesten gjennomførte i årene 2010-2012 et forskningsprosjekt på kommunens renholdsavdeling. Deretter ble det gjennomført en ny undersøkelse ett år etter treningen, for å se hvilke effekter den hadde. Nå er resultatene klare.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Hovedmålet med prosjektet var å bedre den fysiske arbeidsevnen blant renholderne ved bruk av et målrettet treningsprogram i arbeidstiden. Et annet formål var å vise hvordan kartlegging av fysisk arbeidsevne og trening kan bidra til å påvirke renholdernes hverdag.

30 renholdere deltok i prosjektet. Deltakerne ble delt i to grupper, en treningsgruppe og en kontrollgruppe. Treningsgruppen gjennomførte målrettet trening to ganger per uke à 30 minutter i 3 måneder i arbeidstiden. Det ble gjennomført to intervjurunder. I tillegg var renholderne med på 4 kartlegginger og deltok på seminar med tema «Hvordan mestre en fysisk jobb».

Det ble imidlertid ikke funnet noen vesentlige forskjeller i resultater for treningsgruppen sammenlignet med kontrollgruppen. Modum Felles BHT mener likevel at det har vært en positiv prosess.

Renholderne har fått påvirket fysisk arbeidsevne ved bruk av et målrettet treningsprogram i arbeidstiden. Mange er blitt motivert til å gjøre noe med egen fysisk funksjon for å mestre en fysisk jobb som renholder. Og ikke minst har kartlegging gjennom fysiske tester gitt god kunnskap om ergonomi og egen fysisk funksjonsevne.

Egenvurdering av fysisk funksjonsevne viser at treningsgruppen gjennomsnittlig skårer noe bedre enn kontrollgruppen rett etter treningsperioden (K2). Det jevner seg imidlertid ett år etter gjennomført trening (K4). (Etter Modum Felles BHT)

Hvilke fordeler er det så for en arbeidsgiver som vurderer å åpne for trening i arbeidstiden, fremfor å oppfordre til dette på fritid? Her mener Modum Felles BHT at enkel, målrettet trening i arbeidstiden kan bedre nærværet på jobb, men at forutsetningen for å lykkes er veiledning for å komme i gang og hjelp til å velge ut enkle øvelser som samsvarer med fysiske krav i arbeidet.

Detaljerte resultater kan leses på nettsiden: Fysisk trening for renholdere (Statens arbeidsmiljøinstitutt).

Powered by Labrador CMS