Dollar hus cb1005824

Fradrag for innleid renhold hjemme?

Regjeringen utreder konsekvensene av å gi fradrag for tjenester som utføres i private hjem. Målet er å få bukt med svart arbeid.

Publisert

Det kan bli mer attraktivt å kjøpe renholdstjenester til egen bolig.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Både i Danmark og Sverige får privatpersoner skattefradrag på arbeidskostnadene når de leier inn håndverkere ved rehabilitering, ombygging eller tilbygg på egen bolig eller fritidseiendom. I Sverige gjelder fradraget også for husholdningstjenester som barnepass, plenklipping, renhold og annet i private hjem. Kravet er at tjenestene må kjøpes hvitt.

Renhold for rikinger?

Hvis det såkalte ROT-fradraget innføres også i Norge, og inkluderer renholdstjenester, kan dette utvide markedet for privat renhold. I Sverige er det for øvrig de rike forstadskommunene rundt Stockholm som topper statistikken over hvem som får de største skattefradragene.

Har redusert svart arbeid

ROT er en forkortelse for Rehabilitering, Ombygging og Tilbygg. Danskene regner med at halvparten av det svarte arbeidet er en saga blott etter at fradraget ble innført.

Svenskene innførte sitt RUT-fradrag i desember 2008 og det hevdes iblant at fradraget nærmest har utryddet svart arbeid. Denne påstanden er imidlertid omstridt.

I Sverige er det regnet ut at for hver krone staten gir i skattefradrag, får den inn kr 1,40 i økte innbetalte skatter og avgifter. I 2013 utgjorde dette nærmere 16,6 milliarder svenske kroner.

Utbredt fusk

Svensk fjernsyn har imidlertid avslørt en økende svindel med fradraget. Arbeidskostnadene skrus opp og materialkostnadene ned når svenske håndverkerfirmaer vinner anbud.

Dermed får kunden et større ROT-fradrag, selv om oppdraget som helhet koster mer enn den seriøse konkurrenten forlangte. Samtidig påføres staten ekstrakostnader.

Konkurransevridende

I 2011 ble det dessuten avslørt at svenske håndverkere hadde hevet timeprisene med 20 prosent på bare tre år. Det er dermed grunn til å tro at ROT-fordelen i stor grad spises opp av håndverkeren. Når håndverkeren putter det meste av gevinsten i egen lomme, blir fradraget i realiteten konkurransevridende i forhold til andre håndverkere.

Det blir også avslørt stadig nye fuske-metoder, for eksempel ved at det utstedes falske fakturaer for arbeider som aldri er utført, eller at det kreves refusjon av lønn til familiemedlemmer, som ikke er tillatt. I Sverige kan dessuten bare boligeierne nyte godt av skattefradraget – idet alle leietakere (som utgjør omtrent halvparten av den svenske befolkningen) faller utenfor.

Les mer:

Regjeringen vurderer ROT-fradrag (Vi i Villa)

Nå kan det bli ROT-fradrag (IFI)

ROT-fradrag stopper ikke svart arbeid (Byggmesteren)

Powered by Labrador CMS