Renvasket.no logo

Kampanje mot svart julevask

Over 250 000 nordmenn får hjelp til jule­vasken av en vaske­hjelp. Minst halv­parten betaler svart. Flere av partene i arbeids­livet lanserer i dag holdnings­kampanjen Renvasket.no.

Publisert

Betaler du svart, frarøver du vaske­hjelpen et sikker­hets­nett som du selv tar for gitt, mener Ingrid Finboe Svendsen. Foto: Arbeids­tilsynet

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Altfor få tenker på at de frarøver renholdere grunn­leggende rettig­heter i arbeids­livet når de legger hundre­lappene på kjøkken­benken, sier direktør i Arbeids­tilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, i en presse­melding fra NTB.

Svart vaskehjelp gir ren stue, men er langt fra stuerent

Du tenker kanskje at vaske­hjelpen får mer penger hvis du betaler svart, eller at vaskehjelpen ellers hadde vært helt uten jobb? Sannheten er at du frarøver vaskehjelpen viktige rettigheter og et sikkerhets­nett som du selv tar for gitt.

Logoen til Renvasket.no

Nå kjemper både arbeidsgiver- og arbeidstaker­organisasjoner og myndigheter sammen om en hvit jul. De jobber for at flere skal benytte lovlig vaskehjelp fra godkjente renholds­bedrifter i jula. Kampanjen «renvasket.no» er et av flere tiltak fra treparts bransjeprogram renhold for å bekjempe de useriøse delene av renholdsbransjen.

Ingen sykepenger eller permisjon

- Forestill deg at du aldri vet hvor lang arbeidsdagen skal bli, eller hvorvidt du har en jobb neste uke eller måned. Mange renholderes arbeids­forhold er under enhver kritikk, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

Over 250 000 nordmenn får hjelp til julevasken av en vaskehjelp, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av treparts bransjeprogram renhold. Mange vaskehjelper som blir betalt svart får for eksempel verken den minstelønnen de ville hatt krav på som ansatt i en renholds­bedrift, eller ferien eller feriepengene de har krav på. De har ikke rett på sykepenger, og kan gå glipp av permisjon i forbindelse med fødsel eller syke barn.

118 kroner i timen

Ifølge NHO Service vaskes det årlig for 2 milliarder kroner av ikke-godkjente renholdsbedrifter. En undersøkelse fra Skatteetaten har tidligere vist at rundt halvparten av dem som har vaskehjelp betaler svart.

En Fafo-rapport fra 2011 viser at polske renholdere som jobbet privat hadde en gjennom­snittlig timelønn på 118 kroner timen - langt under minstelønnen som da var på 156 kroner (nå 164 kroner). Bare 20 prosent hadde skriftlig kontrakt.

Se etter renholdskortet

Kjøperen må være bevisst på sitt ansvar.

- Hvis renholderen bærer et renholdskort fra Arbeidstilsynet synlig, betyr det at personen er ansatt i en godkjent renholds­bedrift. Da skal renholderen ha forsvarlige arbeids­forhold, arbeids­kontrakt og tarifflønn. Hvis du istedenfor velger en renholder fra en ikke-godkjent bedrift, gir du din velsignelse til den delen av bransjen som er preget av uverdige arbeids­forhold, få rettigheter og useriøse bakmenn, sier Svendsen.

Se mer på Renvasket.no

Kampanjens nettside «renvasket.no» inneholder informasjon til både kjøpere og selgere av svarte renholds­tjenester. Der kan de lese hvordan de går fram for å enten kjøpe eller tilby godkjente renholds­tjenester. Nettsiden er på norsk, engelsk, polsk, litauisk og rumensk.

Fakta om Renvasket.no

Renvasket.no er en kampanje som skal få flere privatpersoner til å benytte offentlig godkjente renholds­virksomheter, og gi informasjon om hvordan renholds­bedrifter skal søke om godkjenning.

Kampanjen er et av flere tiltak som gjennomføres for å bekjempe den useriøse delen av renholds­bransjen.

Samarbeidspartnerne bak Renvasket.no.

Renvasket.no er en kampanje i regi av treparts bransje­program renhold, som er et samarbeid mellom følgende parter i arbeidslivet: Norsk Arbeidsmands­forbund, NHO, Virke, Parat, KS, Spekter og Arbeidstilsynet.

Kilde: Rydder opp i svart julevask

Nyttige linker

Du finner alle godkjente tilbydere i renholdsregisteret.

Les mer om renholds­kortet fra Arbeids­tilsynet.

Powered by Labrador CMS