Gulv fliser glatt cb9581653

Unngå forstøvning ved overflate­behandling

Produkter som brukes ved over­flate­behandling kan være giftige å innånde. Det er derfor viktig å unngå at de spres i luften, når du for eksempel behandler fliser, gulv og tekstiler.

Publisert

Gulvet ble behandlet på en måte som stred mot produsentens anbefaling. 43 personer fikk luftveis­problemer. Ill.foto: Colourbox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Hvis produktet forstøver når det påføres, kan det spres over store avstander og skade mennesker og dyr som puster inn partiklene. De bør derfor påføres på en måte som forstøver minst mulig til luften, sier den danske forskeren Søren Thor Larsen ved Det Nationale Forsknings­center for Arbejds­miljø (NFA).

Sammen med kolleger har han gransket en hendelse på Grønland der 43 personer ble syke etter å ha pustet inn et produkt som brukes ved overflate­behandling av gulv­fliser.

Et flisegulv i kjelleren på et super­marked skulle over­flate­behandles i for­bindelse med en renovering. Hånd­verkerne valgte å bruke en høytrykks­sprøyte­pistol i stedet for å følge veiledningen fra produsenten og bruke børste, malerull, gulvmopp eller sprøyte­pistol med lavt trykk.

Resultatet var at noe av produktet ble forstøvet og spredte seg i hele super­markedet. Det påvirket hånd­verkere, kunder og ansatte i butikken.

Seks timer etter påføringen hadde 43 personer henvendt seg til det lokale syke­huset. De fleste hadde for­høyet puls, mens alle hadde i varierende grad hoste, ånde­nød eller smerter i bryster.

Symptomene forsvant gradvis etter en til tre dager, men to måneder etter hadde 15 personer fortsatt åndenød.

Kilde: Undgå forstøvning af produkter til overfladebehandling

Powered by Labrador CMS