renholder_figur

Tre av fire fikk reaksjon

1452 innkjøpere av renholds­tjenester fikk i løpet av fjoråret besøk av Arbeids­tilsynets inspektører. 76 prosent av tilsynene førte til reaksjoner.

Publisert

80 prosent sjekker ikke lønns- og arbeidsvilkår for innleide renholdere. Nesten alle fikk reaksjoner fra Arbeidstilsynet. Ill.foto av vindusvask: Colourbox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Innkjøpere av renholds­tjenester har en svært viktig rolle i arbeidet med å forebygge sosial dumping og sikre trygge ansettelses­forhold i renholds­bransjen, sier prosjekt­leder Kari A. Birkeland hos Arbeidstilsynet.

Er svært positivt funn er at hele ni av ti innkjøpere kjøper renholds­tjenester fra renholds­virksom­heter som er godkjent av Arbeids­tilsynet.

Synder med påse-plikten

Innkjøperne har imidlertid også et ansvar for å følge opp informasjons- og påseplikt om lønns- og arbeidsvilkår ved kjøp av renholds­tjenester. Her mener hun tilsynene viser at innkjøperne har svært manglende kunnskap.

– Vi har gitt flest reaksjoner knyttet til informasjons- og påse­plikten med pålegg om å etablere system og rutine for å følge opp at renholderne har lovlige lønns – og arbeidsvilkår, sier Birkeland.

Les også: Bare to av ti sjekker renholdskjøp.

Vanskeligere for de useriøse

Hun mener Arbeids­tilsynet tilsyn, informasjons­tiltak og samarbeid med partene, har bidratt til å få flere renholds­virksomheter til å søke om godkjenning.

Arbeidstilsynets erfaring er at innkjøperne etter våre tilsyn raskt tar tak i påleggene og kontakter sin leverandør av renholds­tjenester for å korrigere kontraktene. Noen avslutter kontrakten med ikke godkjent virksomhet og inngår ny avtale med godkjent virksomhet.

– Dette bidrar til at drifts­grunnlaget for de useriøse virksomhetene som tilbyr renholds­tjenester blir redusert, sier Birkeland.

Året 2013 i tall

Det ble gjennomført 1725 tilsyn i renholds­næringen.

Godkjennings­ordningen for renholds­virksomheter mottok 3800 søknader om godkjenning.

2300 renholds­virksomheter ble godkjent.

Det ble utstedt ID-kort til 24 000 renholdere.

Kilde: Viktig drahjelp i arbeidet med lovlige arbeidsforhold i renholdsbransjen

Powered by Labrador CMS