Hånd-med-utslett

Ny film gir råd om håndeksem

Har du utviklet eksem, kan yrkes­utførel­sen bli et stort problem. Det samme gjelder for unge som har anlegg for eksem og er på vei inn i yrkes­livet.

Publisert

Ill.foto av hånd med utslett: Colourbox.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er for å nå ut med informasjon at det svenske nettstedet Jobba frisk nu har fått laget en infor­masjons­film om problemet, kalt En handfull råd.

Se filmen på nettstedet jobbafrisk.se.

Det er Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm fylke som står bak nett­stedet. En av initiativ­takerne til filmen er overlege Mihály Matura. Han opplyser at hånd­eksem er en folke­sykdom som statistisk sett rammer 10 prosent av befolk­ningen årlig.

– Det er en kronisk sykdom og ofte er det vanskelig å sette inn tiltak, ettersom vi bruker hendene hele tiden. Det er også vanskelig å helt unngå parfymer, nikkel, matlaging og vask, sier han.

Ifølge Mihály Matura er det uklart om hånd­eksem øker eller minker i samfunnet, men det helse­vesenet vet, er at andelen unge med atopisk eksem (også kalt barne­eksem, en kronisk, kløende hud­sykdom) øker kraftig. Også fra Norge vet vi at fore­komsten av atopisk eksem har økt kraftig de siste 30 årene.

Fordi atopisk eksem er en risiko­faktor, er det sann­synlig at andelen personer med hånd­eksem kommer til å øke kraftig i frem­tiden. Derfor er det spesielt viktig å nå ut til dem som er unge i dag.

Filmen gir hånd­faste råd til den som har eksem. Den peker også på at hånd­eksem ofte utløses når huden utsettes for en kombi­nasjon av risiki: har du f.eks. hatt eksem som barn og begynner i et yrke der du har mye kontakt med vann eller kjemi­kalier, medfører det en økt risiko.

– Det er alltid ditt ansvar som arbeids­giver å sørge for en sikker håndtering av kjemi­kaliene, ha trygge arbeids­prosesser og tilby riktig verne­utstyr, sier Mihály Matura.

– Men arbeids­giveren trenger også hjelp fra bedrifts­helse­tjenesten eller hudleger for å vite hva som er riktig beskyttelse, sier han.

Åtte gode råd om hudproblemer

"
  • Ta eksem på alvor. Unngå væsker og produkter som du vet at huden reagerer på.
  • Når du vasker hendene, fukt dem før du har på såpe.
  • Bruk helst såpe, sjampo og vaske­midler uten parfyme.
  • Har du tørr hud – bruk dusjolje isteden­for flytende såpe.
  • Bruk mykgjørende krem ofte – og sløs med den.
  • Unngå å klø. Det øker risikoen for infeksjon.
  • Bruk plast­hansker istedenfor gummi­hansker og ha gjerne bomulls­hansker innenfor.
  • Søk hjelp!

Kilde: Ny film ger råd om handeksem

Powered by Labrador CMS