vaktmester-kvadrat
vaktmester-kvadrat

Byggdrift blir eget fag

Byggdrifterfaget er nå godkjent som eget lærefag i fag- og yrkesopplæringen.

Publisert

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Fagforbundet har vært en av initiativtakerne til å få byggdrifterfaget på plass, og avdelingsleder Gry Helene Bjørnstad i Seksjon samferdsel og teknisk mener at dette er gode nyheter:

– Jobben med å vedlikeholde og oppgradere kommunenes bygninger, sørge for et godt inneklima og operere tekniske systemer, setter høye krav til byggdrifterne. De fortjener et eget fag, sier hun til frifagbevegelse.no.

Større kompetansekrav

Bjørnstad påpeker at byggdrifternes hverdag i stadig større grad handler om å operere kontrollrom, kontrollere og bestille riktig kompetanse ved feil i systemene, samt foreta mindre installasjoner.

– Det er enda større kompetansekrav til den som utfører byggdriftstjenestene i dag, enn de som hadde mer tradisjonelle vaktmestertjenester, sier Bjørnstad, og understreker at den moderne vaktmesteren er også folkehelsearbeider:

– Denne yrkesgruppen utfører tjenester som bidrar til å forebygge sykdom, sier hun.

Elever neste år

Neste skritt er å utforme kompetansemålene til byggdriftmesteren og få læreplanen for faget på plass. Når dette er klart, kan de som har gjennomført bygg- og anleggsteknikk på videregående skole tegne lærekontrakt i faget. Også praksiskandidater kan da gå opp til fagprøve.

Cecilia Lyche, avdelingsdirektør for fag- og yrkesopplæring i Utdanningsdirektoratet, sier til frifagbevegelse.no at hun håper de første elevene kan starte i 2014.

Les mer om saken på frifagbevegelse.no

Du kan også lese mer om det nye fagbrevet på nettsidene til Fagforbundet

Powered by Labrador CMS